Nyårsafton!

Mildväder!
-9 och det var underbart att komma ut med alla vovvar igen!
Middagen tillsammans med Ulf och Marga har vi fått skjuta på framtiden, eftersom det förekommer inslag av magsjuka i Venåsstugan.

Jag har roat mig med att tillverka ett par islyktor och att gå lös på mitt lerblock som blev över efter kursen! Ytterligare en liten ringlad skål att lägga till samlingen om allt går vägen i tork- och bränningsprocessen!

Gott Nytt År!


Mycket snö!!

Såhär har vi det nu!



I fårhagen....



Musson har gått i ide....!!!



Lite frukost...???

Du var ju sugen, så jag gjorde en macka till dig också!



Nu har jag trotsat de 21 minusgraderna och tagit en sväng med storhundarna, vilket medförtatt jag nu sitter och andas lite sirap. Men det var det värt!!

-22 gr

... och jag får hålla med vovvarna om att det är lite för kallt för utevistelse. Får vänta en stund till så får vi se om det mildar på sig nån grad eller två!
Har fått lite köldastma iår, första gången på en massa år som jag känner den vinande känslan.... kanske för att vintern kom så plötsligt, vet inte. Men det är ju hur mysigt som helst att dona inne också så varför inte...!!

Workout..

..behövs inte efter promenaden idag!
Massor av fluffsnö att vada i, benen är stumma och ett gäng hundar återstår, HÄRLIGT!!





Försökte fånga "ruset" på bild, färdigställning ok, resten.....sådär!!



Man ser lite yrsnö efter bakdelen på de sista tassarna längst bort!!



Gruppbild!!


Dagsljus????

Nä, inte idag!
Kameran var oladdad....!!
Ger dig ändå ett litet hum om snömängden här hemma, så får vi se om jag sticker ut näsan idag (hundarna menar att det är alltför kallt, men vi får göra en test framåt förmiddagen!)



Nu sitter jag med en kopp te (!!!) och myser med tända ljus och en bra ljudbok.
Vi fick i julklapp av oss själva en ny musikmaskin som man kan koppla USB-minne till, ökar trivselfaktorn markan. Pappan fick fara ner till Gävle sent igårkväll, efter att ha tillbringat dagen med att (i -15 gr) halva tiden reparera en tjuvstannande traktor och den andra halvan slunga snö med densamma.
Han tyckte det var "sådär" kul..... :) 



Snö, massor med snö!!!

Idag har det kommit hur mycket snö som helst!!
Efter att ha pulsat till lilla vändplan i typiskt "yrsnöväder" tog jag mig ner till grannen för lite god lunch.
Eller inte så lite!! Massor, hela julbordet i repris!!!!

 
Och till dessert min favorit, Hälsingeostkaka med saftsås!!!!!!
Jag blev så till mig att jag glömde bort kameran, men jag åt dubbla portioner! Stora!!

Hemma igen skottade jag fram till entrén för andra gången denna dag, och ytterligare två timmar senare en tredje gång. Pappan kom hem från Gävle och körde fram vägen, vilket fick upprepas ytterligare en gång, liksom mitt entréskottande! Så här mycket har det inte kommit på en dag sedan vi flyttade hit! Omkring 60 cm idag, kornsnö på morgonen och underbar fluffsnö på eftermiddagen och det vräker fortfarande ner......
Här har vi en kvällsbild efter skottning.....



Behöver jag säga att Trassel är fullständigt sjövild???
Hon är komplett galen i snön, helt ogörligt att ha henne med ute när det ska röjas!

Haha, basseten släpptes ut för en stund sedan och hon kom ålande som en stor mullvad utefter husväggen, helt översnöad och oförmögen att ta sig fram i nysnön. Gissa om Vorstehn-Torestehn var skeptisk....

Skidåka!

Haha, usla bilder blev det, för mycket fart och fläkt för våra små kameramobiler, men håll till godo iallafall!



Torstehns premiärtur efter operationen, och både han och jag tyckte det var såååå kul!







Nästan framme vid stora vändplan ploppade det upp en hel flock orrar från under snön i dikeskanterna, gissa om tassarna fick ny energi av det!!
Pappan körde dubbelspann med Frida och Pigge, och båda drog som aldrig förr. Pigge visade inget av tveksamheten från ifjol, så nu stiger förhoppningarna inför Vindelälvsdraget; kanhända blir 2010 det året som Pappan körde någon av sina delsträckor utan att bli omkörd! Flickorna har ju tidigare visat att tävlingsinstinkten är stark när det gäller! Jag har att träna på busvisslingarna, så att jag kan ge dem en extra kick vid förvarningen till växling. Det trixet körde pappan ifjol då jag körde med dem och det blev en rasande spurt när dom förstod att Husse inte var långt borta!!

Nu är det riktigt milt, bara några grader under noll. Mer snö är på gång har man lovat och vi väntar ivrigt på att nån ska köra skoter på dellenbanan!
Det är 70cm i Lofsdalen, så när pappan går av sitt arbetspass efter nyår planerar vi lite pendlande t.o.r fjällstugorna!

Julafton!

Denna julafton inleddes med risgrynsgröt med Ulf och Marga, varefter Hirvin smet och en stressad jakt på honom inleddes. Halvvägs till Stora Vändplan kom han lufsande i våra spår och resten av promenaden blev något trivsammare än den första delen..... Illern har kört upp fina spår både för fötter och skidor, så några grader varmare nu bara så.....





 

Hemma igen dukade vi upp vårt dignande julbord!!!


Sill, potatis, skinka, brunkål, tunnbröd och svagdricka.
Lite julklappsöppna och nu ska vi försöka få till en hyfsat tidig läggkväll till förmån för den planerade julottan i Högtomta kl. 7!

Tvångsbeteende??

Klara!!



Haha, vi som skulle ta det bara lugnt den här julen, hoppa över alla traditioner, eftersom Pappan jobbar och jag alltså antagligen blir själv hemma med hundarna över jul och nyår. Istället fortsatte jag oförtrutet matlagningen när traven med korv var klar; 3 kg ekologisk julskinka ugnsbakades och griljerades, 2 kg brunkål, 4 stora vörtlimpor, 10 portioner risgrynsgröt (gjord på mjölk, ingenting jag kan äta alltså!!!).......
Förutom detta har jag också införskaffat 2 sorters sill och mandelpotatis, en stor burk pepparkakor och lite annat smått och gott för att hålla svälten borta!
Nu klockan mitt i natten är jag alldeles slut...... :))))
En varm dusch nu bara och sedan ett par timmar i bingen innan basseten pockar på uppmärksamhet!

Stoppa, stoppa....

Imorgon bitti har vi smaskigt pålägg till frukosten......


Ännu en härlig vinterdag...

Idag var det så bedövande vackert!
-20, massor med gnistrande upplega och pastellfärgad himmel i rosa och blått mötte mig när jag, efter att ha lastat in ved i alla tänkbara eldstäder, tog första gänget med mig ut. Raggan vände resolut skällande efter 20m så henne fick jag släppa in i huset igen men vi andra tog oss knarrande upp genom skogen!





 



När det var dags för småhundarna följde Illika Raggans exempel och stannade hemma. Kylan är ingenting för gamlingarna!
Färdig med hundar och eldning tog jag itu med lammet. Styckade, malde och blandade ihop 4,5 kg korvsmet som nu ska stoppas i fjälster och rökas. Nattgöra som vanligt!
Datorns högtalare har fått jobba hårt idag, varierande julmusik har på högsta volym sällskapat med mig i köket hela eftermiddagen och hundarna har lidande dragit sig ut i husets perifera utrymmen!


Å ännu mera snö!!!!!

Haha, det är helmysigt, det snöar fortfarande och traktorn har fått slunga dubbla turer idag!
Lite färska bilder från ett snöigt Rönnåsen, varsågod!!


Lilla Trull får sin extraranson i carporten för att slippa slåss med Åke och Kicki....
Sin blygsamma uppenbarelse till trots, hon är väl den minsta tacka vi haft, är hon ändå en av favoriterna, alltid stora, lugna och fina lamm......



Så här såg det ut i morse, iår blir det en VIIIIIT jul!


Eftermiddag, raksträckan före vår väg.........



Klockan är 15.30 och andra skottningen avklarad!
Visst är det mysigt!!!!!!!

Nu har jag varit och köpt 100m fjälster, redo för korv!!

Julbord!

Idag blev vi inviterade att äta julbord med Björns jobb vid Axmarbryggan.
Jättefint ställe med mycket stämning och fantastiskt god mat! Det enda jag saknade var ostkakan, men den är nog typisk för Hälsingland och upphör nog att finnas på julborden neråt Gävle......
Nåja, man ska ju ha nåt mer än den hemrökta korven kvar till julafton!
Skinka åt jag inte heller, men en massa olika fisk.......MMMMMM



 
Det har snöat MASSOR idag, riktigt pärskföre att åka bil i och hemma igen kunde vi glädja oss åt 15 nya centimeter på gårdsplan, still vräking ner! Blidvädret har slagit till och vi har inte mer än -5 gr, men prognosen lovar fallande temperaturer och en riktigt vit jul!
Nu börjar det verkligen bli dags att vässa skidorna! Behövs bara att snön sätter sig lite; ännu så länge är den lite för fluffig på vägarna och på dellenbanan!

Mildväder!!

... dvs bara -14 och kvällspromenader med vovvarna!
Såååå mysigt, först att treva sig fram genom skogen i mörkret, ystra hundar som far fram som irrbloss i lössnön och åsynen av Järvsöbacken upplyst, synlig från vägen mot lilla vändplan! Det har varit premiäröppet idag, alla 7 nedfarterna!


.....och idag -25

Haha, nu är VINTERN här!!



Idag var det riktigt kallt om tassarna, hundarna har bara tittat anklagande på oss när vi tvingat dem utanför dörren för att kissa!
Fåren står med ett ben i taget i luften när dom är ute för att äta, och bor helst i fluffhalmen i skjulet.
Lilla Trull, som är väl klen i både hull och päls, har jag fodrat med extragiva Betfor. Hon är så rolig, kommer som en hund när man ropar, går ut genom grinden och in i carporten där hon blir trakterad med en liten balja godsaker. När hon har ätit klart ropar jag och då kommer hon springande i full fart och smiter snällt tillbaka till flocken genom springan i grinden utan mankemang!

Vi har ELDAT!! och tillbringat större delen av dagen inne vi också, inte helt fel det heller!
Som väl var fanns i skåpen allt som behövdes för en god middag på norsketorsk så vi slapp fara till köpingen och komplettera.
Termostaten krånglar på gulbussen, så pappan var ändå in på förmiddagen och bokade tid för åtgärd nu på måndag. Det är ingen höjdare att åka långt när det inte finns någon värme i den, undantaget musgrillen!

-19 grader nu.....

....och kallaste dagen så här långt!
-14 mitt på dagen, blev förstås inget skidåka idag då. Mållång brukar ju vara ytterligare ett par grader neråt på kvicksilverstapeln, men ett par sedvanliga turer upp på skogsvägen tog vi iallafall.
Fortsätter dokumentera vinterns framfart från de kända utposterna: Skogsbrynet, Skogsvägen, Skogen....
Det skiljer nästan 60 grader mellan dina och våra dagar, är det inte lite skumt när man tänker på det??!!









Den vassa kylan fick t.o.m. Lotta att trotsa värdigheten och leka lite med de andra hundarna, faktiskt både Trassel och TORSTEHN!!!
Den du!!!

        

På kvällen var det dags för ett besök hos Joel och en svårstartad traktor för påfyllnad av hö till fåren.
Det är kallt för klövarna att stå ute och äta nu när det kryper ner mot -20, så mesta tiden tillbringar de inne i fårhuset som är fyllt med ny och fluffig halm!

MEEEEEEERA SNÖ!!!!

Det bara VRÄKER ner!!!
Vi har varit en sväng på Mållång, jagat älg och fågel med Hirvin och Frida!






Vinter!!!

Första riktiga snödagen idag!
Det har snöat ordentligt hela dagen, första bilden är på gårdsplan i morse och den andra är tagen vid 3-tiden på eftermiddagen! Redan skymning som synes.....





Jägarexamen tisdagsgruppen var som vanligt kul, vi körde skyttesimulator även idag och det är kul att ha börjat med lite praktiska övningar!

SNÖ!!!!!

Första riktiga vintersnön har kommit!!
Nu på kvällen ligger c:a 5cm fin nysnö, det är lagom kallt och snöar fortfarande!!
HÄRLIGT!!!!! Vi längtar till skidåkat med vovvarna.....

Jägarexamen var också livat ikväll, gåsjakt med gömslen, bulvaner och "camoflage-trosor" :)))
Vi körde också igång skyttesimulatorn ikväll för första gången!
Inga bilder idag, men imorgon ska vi knäppa vinterkort hoppas jag....!

:)

Valp.....

.... på besök!
Henric är här och frestar oss med lilla Tennis!
Härligt vinterväder här idag, håll till godo!!










Nya frukfatet...

... in action!!!


Keramikhämtning!!

Haha, idag har det varit jättefint väder, lagom kallt med hög och torr luft, helt underbart!
Lite snö på det här bara så.....



Småhundarna fick första promenaden idag!



och ja, han ÄR en mjukis......



Sedan åkte vi och hämtade mina färdigbrända keramikpryttlar!
Jättekul!!!



Mitt jättefat..... och alla skålar och lasagneformar.....


Vaccination....

... skulle det bli idag trodde jag, men när jag var där blev jag istället hänvisad till vårdcentralen eftersom jag tidigare visat prov på allergi med "symptom svullna luftvägar"......  Istället satte de min spruta i armen på Björn, så nu är han iallafall vaccinerad. Jag får väl ringa på måndag och boka tid istället!

Så rörande att höra att du har lite hundabstinens; du hade gärna fått vara här ett tag och sköta bassetpassen på nätterna så hade det nog gått över fortare än kvickt!!
Iallafall tänkte jag glädja dig med två excelenta bilder på Pigge, du känner säkert igen stilen från de som vill beställa porträtt av sina små älsklingar, men själva har lite svårt att bestämma sig för vilken bild som blir bäst, vilken bild som bäst speglar lilla vovvens personlighet!
Håll till godo!!
Och OM!!! du har tänkt att publicera dem på din blogg, GLÖM för all del inte att namnge fotografen!!
Puss!



Den här är kanske ÄNNU bättre!!!



:)

Mätt!!

Ikväll har vi haft Lina och Mattias här på middag = alldeles för mätt efter alldeles för mycket men god mat!
Det har blivit lite kallare ute, till helgen har lovats åtskilliga minusgrader, det ser vi fram emot!
Pappan har knutit sig och jag har bassetpasset på kvällen! Innebär en stund framför datorn i väntan på att klockan ska nå mittinatten för att skällandet inifrån hundrummet kanske ska låta vänta på sig till framåt halv sex.....

Slakt....

Imorse när vi gick ut till fåren upptäcktes att en av tackorna brutit ena bakbenet.
Kanske hade baggen varit alltför påstridig, vet inte, men det kändes väldigt trist att bli av med henne, en av de bästa mammorna vi hade. Vi tog också tre av tacklammen och även det är ju lite motigare än att plocka bort de pilska småbaggarna på höstkanten.......
Nu har vi bara tre tacklamm kvar och vi behåller nog två av dem tror vi

Och vart.....

.... tog vintern vägen????
Här har november återerövrat världen och några utomhusbilder är inte att tänka på, alltför grått och blött....
Vi traskar fram längs vägarna med lerblöta hundar och undrar om vi ska flytta längre norröver.
Hemma är det dock fortfarande julefint, vi kämpar på med mopp och dammsugare och hoppas att vi håller ut en månad till!
Sa jag att pappan hittade min gamla mobiltelefon?
Ha, så nu har jag två!!
(Han menade att han kunde få överta min nya, mustanglila i hittelön, knappast aktuellt!!)


  

2:a advent...

.... och ett återfall av novemberväder.
Det är verkligen svårt att hålla sig vaken när dagsljuset liksom kommer av sig halvvägs, men vi gör vårt bästa! Hundarna hann få sig en liten sväng var innan vi for iväg till Joel för att fylla på balförrådet till fåren.



Både han och traktorn skickar en dimmig hälsning till andra sidan klotet!

Liten fika hos Ulf och Marga på hemvägen och nu klockan 5 känns det som mitt i natta....
Blir nog bättre när älgkalopsen har teleporterats från vedspisen till magsäcken kan man hoppas :) 

Julfint på Rönnåsen!

Japp, så har jag efter 2 dagars sökande lokaliserat kartongen med adventspynt, så nu har vi fixat lite stämning hemma!
Grannarna var här på lite fiskmiddag, så nu står magen i fyra hörn efter torsk, äppel/plommonpaj, nybakade saffranskusar och glögg!
Behöver nog inte äta frukost imorron..........  :)








Fortfarande....

...riktigt fint, trots att man nu har hotat med blidväder!
Nyttjade naturligvis de ljusa timmarna på vanligt sätt



Gården från skogsbrynet.....


                                                       Hej!!  

Ännu en gnistrande vinterdag

Idag har jag äntligen varit hos Malin Blom i verkstan och glacerat alla mina formar och skålar!
Jättekul och ganska pyssligt. Nästa helg är dom brända och jag ska hämta upp dem på Rosehills!
Ser fram emot nästa års keramikkurs(er)!!

Det tog längre tid än väntat, så hundarna har haft en ganska tråkig dag idag. Jag hann bara hem och slänga i mig resterna efter gårdagens fiskmiddag (gott, ugnsstekt i sås av kokosmjölk spetsad med pesto, gröncurry, fiskkrydda och citronolja...mmmmm) innan det var dags för jägarexamen.
Både jag och Björn var lite trötta idag, men man får ny energi när man väl är där.
Inatt blir vi två som kan dela upp "basset-servicen", så förhoppningsvis är man lite mer allert imorrn!

Några bilder, hemifrån och den sista från Järvsö!
Nu på kvällskvisten visar termometern -13,5gr....






Vinterdag!!!

Sååååå vackert det är ute idag!
Sååååå stor skillnad det blir med ett par minusgrader och sol....
Sååååå känns det i vinternerven nu....!!!!!


Frost i skogen


Frostspindlar....


Sorkjakt!

Har fortfarande inte lokaliserat adventsljusstakarna, annars hade det varit toppen imorse då jag tassade upp strax före gryningen, släppte ut basseten och tände i vedspisen. Det är verkligen speciellt med vintermornarna, när det fortfarande är mörkt ute och man tänder ljusen i fönstret och myser med dagens första, rykande kopp te......
Mmmmmmm


1:a december...

... och SLUT på novembervädret får man hoppas.
Ser bra ut så här första morgonen........ :)


RSS 2.0