Ny fårgrind!

Idag har vi byggt en ny grind till fårhagen. Fantastiskt!!


Under tiden försökte Trassel intressera Vorstehn-Torstehn för "vuxen-lekar" men han var inte nämnvärt mottaglig.......


Han tyckte dom kunde leka andra, vanliga lekar istället.......
Trassel var måttligt road!






Lammen hade fullskaligt lamm-rus och tackorna höll på att förgås av oro när de små försvann runt hörnet på fårhuset i ett dammoln!








Imorse kom också det sista lammet efter ett drygt värkarbete. En stor bagge och Maja har vi temporärt döpt om till A-tackan, eftersom hon fullständigt rabiat attackerar alla som kommer inom håll, inklusive mig och Björn.
Och BITS!! 
Haha, hon började redan under morgontimmarna, så det var inte läge att försöka hjälpa till, vi fick vackert hålla oss på andra sidan staketet och försiktigt kika in så allt gick bra!
Närmare än 5 meter kommer jag inte med kamera, så håll till godo med den här usla bilden!


Att hantera Pontus känns som en barnlek i jämförelse!
Lite killsnack avrundade samvaron med fåren idag!


Varm dag idag!

Igårkväll var det rått och småregnigt, men idag har det varit riktigt vackert vårväder med sol och milda vindar!
Vi har fortsatt röjningen utomhus och jag for på eftermiddagen och glaserade lite!
Keramiken är ingen hobby, det är ett beroende!!

Här är min brödvagga!

Med ett smarrigt olivbröd!

Och så från igårkväll, från årsmötet!


Idag kom paketet fram till Australien, en vecka försenat p.g.a. flygstoppet förra helgen.
Jag har iallafall lyckats vara tyst och inte säga något, en bedrift så god som någon!
:D

Vårstädning!

Onsdag idag! Halva dagen ägnades åt att röja ute, sedan kunde jag inte hålla mig ifrån leran utan åstadkom en stor lasagneform (till!!)
På kvällen åkte jag till Studiefrämjandets distriktsårsmöte i Bollnäs och fick njuta 30 min Åsa Jinder!
Var absolut värt hela resan!

Närabäver-upplevelse!

Idag har varit en ovanlig dag!
Eller först var den fylld med leraktiviteter, ytterligare ett par skålar med lock såg dagens ljus.
På kvällen hade vi jägarexamensgruppen på Delsbo Vapen för en genomgång av olika vapen, kanonbra tyckte vi och provade oss igenom förrådet. Mycket bra föredrag!
Eftersom vi blev klara innan det skymde, bestämde vi oss för att titta till kanoten vi bäversjön, och kanske ha chans att se någon bäver också om vi hade tur! Vi hade tur! Två stycken simmade så nära oss som 6-7m utan att upptäcka oss. Tyvärr ( och typiskt!!) hade jag mobilen kvar i väskan, men vi smög bort och hämtade den och fick en bild på längre håll! (Ja, den mörka klumpen vid sjökanten är en stor, fin bäver!)



Som du ser var det långt håll och det började bli lite skumt, men vi har aldrig haft bäver runt oss och så nära och så länge tidigare!
Men dagens höjdarupplevelser tog inte slut här! På väg hem igen anade vi något brunt med öron som försvann in i en skogsrida. "Rådjur" så jag, "älg" sa pappa, men ingen av oss var säker, så vi vände för att kolla spåren i vägen. När vi kom tillbaka igen, hade tre magnifika kronhjortar klivit tillbaka ut i slyn igen, en hind med två fjolårskalvar. Ännu svårare med kameran nu i mörkret, men jag var ju bara tvungen att ta kort iallafall!


Haha, påminner om dina naturmotiv, tycker du inte??!! ;)

Tidigare på dagen hade vi tagit en gemensam promenad till Lilla vändplan och hittat årets absolut första tussilago!


Och Raggan, sin vana trogen, släpade idogt fram lämningar efter fjolårets älgjakt i fast förvissning om att husse skulle bli strålande glad över ett gäng soppben!


Och det blev han naturligtvis!
Varje gång!!!

Kladdkaka!



Lite vårbilder!

Här kommer lite bilder, bl.a andra den du efterlyste på vårt hus!

Pga ökad rovdjursförekomst håller vi på att hägna in tomten....


Pappa har blivit kompis med Lilla Trulls avkomma!


Mina alster från gårdagen....




Jag körde iväg dem till Malin idag och fick med mig 13kg färsk lera hem!!!
Nästa vecka blir det glasering :D :D :D

Flera bilder på huset och vårens ankomst! Idag har vi röjt lite runt gårdsplanen, vi tänkte fortsätta i veckan som kommer!




Voljären mäktade inte med snön i vinter, så där har vi lite renovering att bita i!


Annars är allt lugnt!!
Hundarna sörjer vintern och skidåkat, svårt att hålla nivån uppe på motionen...... ev. tar vi en sista sväng upp i veckan och kollat snöförekomsten på fjället!
:D


Lera!

Haha, idag har jag donat med mitt senaste lerprojekt! Det är helt annorlunda när man sitter hemma och fixar, det kan få ta mycket längre tid med allting, man känner sig inte så pressad att få allt klart på ett par timmar. Det gör att man kan tänka lite olika omkring det man ska prova! Jättekul! Jag har tänkt ett tag att jag vill prova att göra en ganska stor, platt, diskusformad oljelampa....... 
Jag började igårkväll (natt!!) och gjorde halvorna, så dom skulle hinna torka till ordentligt! Jag vänta ända tills eftermiddagen innan de blivit så torra att jag vågade mig på att lossa dem ur formarna för att foga ihop dem till ett "rymdskepp"!
Under tiden for jag till Ljusdal och hämtade paketet från Slöjddetaljer som kommit, som av en händelse innehållande bl.a. lampveke och 5 st vekhållare till oljelampor! Så passande!!
Lunch?? Middag?? Nä inte idag, har inte haft tid!
Bland det jag hämtade som var klart hos Malin igår fanns, förutom naturligtvis mina obligatoriska skålar, de här två smyckeseten! Och bredvid det nygjorda rymdskeppet på tork!
 




Som av en händelse låg även läderband och öronstift i paketet på posten!
Tänk vad jultomten kan!!   :D  

Lamm nr 12...

fick vi fram ikväll, jag och Martha med gemensamma ansträngningar!
Han kom med bakbenen först och satt obevekligt fast, men med lite lirkande och draghjälp i krystvärkarna lyckades vi få loss honom Han var strax på benen och jag hoppas att ingenting blev skadat, men det ser ut som det gick bra. Förstföderska, men med osvikliga Trull-gener = bra mamma!

Efter förlossningen for jag till Malin och hämtade lite färdigbränt stengods från verkstan och lämnade lite nygjort för skröjbränning!
Nu är det plats i torkhyllan för några nya skålar och formar!
Pappan är ju i Gävle och jobbar den här veckan, så det blir nog lite uppesittarnatt med leran för min del......


Lamm-status för dagen!

Här har vi färsk rapport från fårhagen!
8 tackor har lammat, Martha och Maja är säkert kvar och ev. också Stamtackan!
Lite bilder på nykomlingarna (och gamlingarna!!)

Potente Pontus, nyklippt och grann håller uppsikt över sin familj!


Maja ligger och njuter, ännu inte riktigt beredd att krysta!


Här har vi första lammet, en biffig bagge kallad Xavier....


och här har vi de förvirrande tvillingarna. Vi trodde ju att det var två tacklamm, men vid närmare inspektion (med förstoringsglas!!) stod det klart att det marsvinsstora lammet var en liten bagge och då fick vi raskt döpa om den till Nikolenko Flugviktaren, eller Nikita kort och gott! Storasyster heter förstås Elinor!


Men vart blev då Mat-hilda av? Jo, vi kände också att vi inte kunde sära på henne och Gustav, så här har vi dem!
Pandans två lamm! (Ja, jag vet att bilden på framför allt Gustav inte är optimal, men dom var för långt ut på täkten vid dagens fotosession!) Ska försöka åstadkomma en bättre stilstudie imorgon!


Flockens utpräglade helikoptermamma, Fru Olsén, nedkom med ett tacklamm. Ingen tvekan vid namngivningen där inte; Lilla My!


Men så hade vi ju det tredje tvillingparet, och där fick det bli Mr and Ms Carrot!
Vi får ju inte glömma bort BO!! (Och er kan man väl inte heller sära på!! :))


Lilla Trull har fått ett tacklamm, lika översocial som mamma och mormor:
Frida!


Lilla Svarta Lammet helikoptrar rätt friskt hon också, tacklammet heter Natalie!


Och så det sista, Ingrids lilla tös. Årets absolut mest bedårande lamm med långt, ljust hårsvall.
Namnet var naturligtvis givet!!  HANNA!


Sista teorilektionen med Jägarexamensgrupperna är nu avklarad. Återstår studiebesök på Delsbo Vapen och skjutbanan, samt lite praktiskt skytte. Sen är det PROV!!
Spännande även för oss!

Jag är flitig med min lerklump, bilder kommer när det är bränt och glaserat!

Mera lamm!

Man får säga att Pontus var effektiv när han väl kom till skott i höstas; nu har 8 av tackorna lammat inom loppet av en dryg vecka!
Imorse var det Ingrids tur, vi var lite spända på hur hon skulle ta sig an sitt lamm, men det var inga problem. En liten tacka med lång, lockig päls....


Dagen gick åt till att klippa Pontus och dona lite i hagen och fram på sena eftermiddagen var det Pandans tur att krysta. Första tog lite tid, men sedan kom nr 2 lätt som en sillmjölke!

Lite av nosen sticker fram


Lite mer.....


och ytterligare någon cm....


..... och ute i halmen!


Och här kommer bagglammet också!

Det har gått väldigt fint med lamningarna hittills iår, alla lamm har varit pigga och fina och inget strul med någon tacka! Nu är det bara två förstföderskor vi väntar på, Martha och Maja!

Bonusdag!!

Mmmmmm, imorse när jag gick ut hade Fru Olsén fått ett litet tacklamm, och eftersom Fru Olsén är den mest utpräglade helikoptermamman i fårflocken fick lammet naturligtvis heta Lilla My!
Efter att ha studerat både resten av tackorna och SMHI väldigt noga, bestämde vi efter ett demokratiskt samråd med hundarna ( 3 för och 1 emot ) att fara upp till Lofsdalen för ytterligare ett fjällåka!
Ett mycket bra beslut som det visade sig!! Fiiina spår och inte en enda skoter på fjället!



Hirvin, som var den av hundarna som röstat emot, fick jag släppa i utförsbackarna; han är inte mycket för att springa för fort och idag var det snabba hårda spår.




Solen i ansiktet och den ganska kännbara vinden i ryggen, vi var tillbaka vid bilen och stugan vid 18-tiden, packade in oss igen och for hemåt!


När vi kom hem hade både Lilla svarta lammet och Långryggen precis klämt fram sina lamm, bägge två senast födda var fortfarande blöta och tog sina första stapplande steg när vi klev ur bilen! Långryggen hade fått två och nu är vi uppe i 6 st färdiglammade tackor och 8 lamm!
Vi stannade upp ett par timmar för att kolla att allt gick bra och att dom kom in i fårhuset med sina små!

Nu ligger hundarna mätta och trötta och sover, jag tänkte följa deras exempel!
Det var härligt med en bonusdag på fjället!

Väntar och väntar.....

Haha, här blir vi bara tröttare och tröttare av allt spring ut till fåren dygnet runt!
Dom kniper envist och vi kan bara konstatera att vi hade kunnat åka en sväng till Lofsdalen om vi velat....

Jag donar med mina lerklumpar som jag fick med mig hem från kursavslutet, har ett stort fat (hoppas det inte spricker!!!) och ett par oljelampor på tork! I mitten av juli blir det vernissage och två veckors jobb på Rosehills, ska bli jättekul!

Nu, fårhagen och sedan.....sängen!!

Inga nya lmm idag!

Osannolikt runda styltar Fru Olsén och Lilla Svarta Lammet omkring på de alltmer snöfria täckterna.
Vi trodde absolut att det skulle komma fler idag, men icke! Två tackor till har blivit sommarsnaggade, nu är det bara den lilla skygga förstföderskan med sina tvillingar kvar, vi tänkte vänta någon vecka med henne tills lammen blivit lite mer självgående!
Och så har vi ju Pontus som Grand Finale, ska bli mycket spännande att se hur det ska gå!

Årsmöte i jaktklubben ikväll och det var överraskande stort intresse både för eftersöksträning och träningsskytte. Jättekul, vi var så taggade när vi åkte hem!

Man somnar sent på kvällarna och vaknar tidigt (imorse var jag ut vid 06.30 och kollade lammen) så nu börjar man känna sig lite trött...!! Passar på med en hyfsat tidig kväll när det är lugnt i hagen.....



Vårens första tvillingar!

Idag var det dags för nästa förstföderska!
Allt gick bra och det var mysigt att vara på plats, även om denna lilla tacka hör till den mer försiktiga skaran, så det var till att hålla en låg och stillsam profil och bara övervaka från lite distans att allt fungerade!

Hon hade vänligheten att lamma i dagsljus, trots det blev bilderna lite suddiga....

Första nästan framme.....


Mammainstinkterna slog till direkt!


Vi trodde aldrig att denna lilla tacka skulle klämma fram en till, men....


ut kom en andra, den absolut pyttigaste vi fått, men högljudd!!


Hon är inte större än ett marsvin.........

Inatt blir det nog lite vaka, flera är på g......

Vårdag!

Idag har det varit riktigt varmt!
Vi har klippt två tackor till, nu är det bara tre kvar. Och Pontus....
De två mammorna sköter sig exemplariskt! Lilla Trull är en kopia av sin mamma, anfaller nyfikna, närgångna hundar utanför grinden med ett avgrundsvrål som jag inte förstår hur den späda lilla kroppen kan frambringa.... :)
Fler verkar vara på gång, så någon ytterligare fjällresa ser inte ut att vara aktuell för vår del, kanske en sväng över dagen, vi får se hur det ser ut framåt fredag!

Här har lammen hittat varandra i en mysig, ullinbäddad hörna i fårhuset. Till mammorna stora frustration; dom vill gärna ha lite distans mellan småttingarna!




Pontus blir svartis när vi klipper tackorna, han vill också vara med!

Glad överraskning!

Hemma igen strax före 21, gissa vad som mötte oss i fårhagen??!!
Lilla Trull och Ingrids mamma, i år hade uppenbarligen polletten trillat ner, för det nya bagglammet var väl omhändertaget!




Vi kollade ändå som vi tyckte noga i fredags innan vi åkte, men ingen visade tecken på att det snart var på gång..... Där ser man!! Nu blir det iallafall snabbklippning av resten, fem kvar ( + Pontus!!!)


Lilla Trulls tacklamm!


Avslutningsdag.....

på veckan eller säsongen, det återstår att se!

En perfekt avslutningsdag vaknar man tidigt av strålande sol. Man kliver upp och konstaterar att nattkylan gjort spåren hårda, fixar frukost åt två- och fyrbenta, packar äggmackor och te och ger sig iväg ut på fjället med raska och taggade hundar.
Detta har varit en PERFEKT AVSLUTNINGSDAG!

Sa jag att vi var i stort sett ensamma på fjället, inga skotrar som förstörde tystnaden, ingen hade varit före oss i spåret och skrämt iväg djurlivet. Vi hade solen i ansiktet, en svag vind i ryggen och skare som bar både oss och hundarna både i och vid sidan av spåren.........
Pilgrimsturen idag också, naturligtvis! Hirvin lämnades hemma och Torstehn var yster över att inte behöva dra på honom också utan bara på mig! Tyvärr gick det alldeles för fort över fjället, trots långa raster, men å andra sidan började solen fräta väl hårt på snön mitt på dagen och det hann bli ganska löst innan vi var tillbaka i stugan igen efter långa svängen runt!

Dagens bilder i kronologsk ordning!















Nu packar vi ihop oss, städar stugan och far hemöver!


Fina spår!!!



Underbart att vakna imorse och konstatera att natten bjudit på klart väder och minusgrader. Hundarna fick glädjefnatt när skaren bar överallt och vi var för en gångs skull rätt snabba att komma iväg, eftersom temperaturen skulle stiga frampå dagen till c:a +5.
Växlande solighet, vinden i ryggen, Pilgrimsspåret uppkört........ inte mycket att klaga på alltså!
Med livet som insats gick de första kilometrarna i 180, jag hade pojkarna även denna dag, eftersom pappan har ont i ryggen och Torstehn inte tar så mycket hänsyn till det i sin vilda framfart!
Rastade i en utgrävd solgrop på kalfjället!


Pigge ansåg att MINST halva pappas smörgås i rättvisans namn borde tilldelas henne....


Vorstehn-Torstehn övervakar fördelningen av matsäck.....

 
Stackars Hirvin hade fullt sjå att hålla jämna steg med Torstehn idag i de snabba spåren. Eftersom han ändå aldrig drar trivs han bättre i trögföre eftersom Torstehn då inte orkar hålla ett så jämthundsfientligt tempo!!


Resten av oss var emellertid lyckliga över det fina föret, som höll i sig ända tills skogen tog vid efter fjällåkat.
Sista biten blev det sorbet-i-sol.....

Hemma igen åkte Döfågel och äppelkaka in i ugnen, och jag gissar att båda delarna är ätfärdiga; det doftar förföriskt!! 


Tillbaka i stugan igen!

Men nu är det hotfullt porösa skidspår vill jag lova!
Solen skiner, vi hoppas på någon minusgrad inatt annars lär det bli en ansträngande tur för oss och hundarna imorgon! Vi tänkte oss pilgrimsspåret naturligtvis, får väl se om vi får ta skoterspåret istället för skidspåret.

Regn

Regnigt idag, så vi for hem en sväng för att titta till får, fiskar och fåglar.......
Och åka till keramiken NATURLIGTVIS!!
:)


En släng av......

.... Hanssons Äventyrsresor fick vi idag på vår färd längs favoritspåret!
Visserligen utan snö och köldgrader, men kännbar sid/motvind, halvmulet och ganska folktomt!
Denna dag bytte vi motorer, så jag fick köra först med Stor Stark dvs Vorstehn-Torstehn som motor och Hirrevirre som jolle! Pigge och Frida drog på husse med den äran, Pigge har blivit jätteduktig i vinter och Frida är en arbetsmyra av nåde, jobbar frenetiskt utan en sekunds vila!
Bilder? Ja, naturligtvis!


Här lyckades jag fånga Hirrevirre på bild när han sträckte linan, det gjorde han ungefär i 500m på 3 mil!! :)


För kallt för sitt-fika!


Pappin är lycklig över sina dragkrafter!


Och jag över mina!

Det känns i hela kroppen att det har varit mycket staka och frisk luft den senaste tiden. Inga problem att somna gott på kvällarna.....!


Vilodag!

Idag bjöd vi hundarna på en vilodag!
Vi hämtade upp pudeldjuren i Ljusdal och hämtade ut ett mystiskt rek. ställt till oss båda.
PAKET från Australien!!!


Massa roliga små saker, vi har slagits om kepsen och slutligen enats om delad vårdnad!!
I botten finaste presenten, en målning på Frida och Vorstehn-Torstehn som hängdes upp i stugan!


För ja, det är klart vi for upp igen för att njuta av vårvintern. Med bilen full med ved anlände vi vid fem. Pappan satte igång med balj-bestyr och jag packade upp min lerklump och ringlade en skål och kavlade tre. Var tvungen att prova lite min idé att använda ballonger som mall...... skulle ha haft MYCKET mera lera!!





Och ännu en näst intill perfekt dag.....

har vi haft idag!
Solen väckte oss hyfsat tidigt, pilgrimsturen var gjuten!
Matsäck packades, hundar tossades och selades, skidor stuvades in i bilen och iväg for vi sena förmiddagen när ev. andra skidåkare med säkerhet fått ett rejält försprång i spåret!
Några hade vi också framför oss, men vi kom inte ikapp dem, och vi hade en kanondag med växlande molnighet, svag sidvind och temperatur runt nollan.
Spårnoteringar idag var två olika järvar, lite ripspår och ett antal räv- och harlöpor! Pigge fokuserar snabbt om till jakthund vid varje löpa, något frustrerande om det är utför i god fart!
Idag bytte vi dragdjur efter halva dagen, Torstehn tyckte det var en höjdare att byta från 90 till 65 kg; han får ju själv dra hela lasset eftersom Hirre inte är den arbetsammaste av hundar. Vad flickorna tyckte om bytet framgår inte, men jag kan säga att båda sover som klubbade i varsin soffhörna!!

Dagens bilder, varsågod!!




















Och..... växlande molnighet till trots har bådas våra ansikten antagit samma röda färg som ledkryssen!
Nu är vi i bilen på väg hem för att titta till fåren och hämta tillbaka pudeldjuren igen efter deras påskkollo i Gävle!

Fjällstugan!

Idag kändes våra förkylningar mindre än överväldigande, så äntligen var det dags för skidåka igen!
Vi kom iväg vid ett-tiden, körde lugnt bland alla stressande omkörningsgalningar, stannade för lyxlunch vid Lassekrog och var inte uppe vid stugan förrän vid 16.30
En liten kvällstur bestämde vi oss för att det fanns tid till och det blev sagolikt!
Vädret kunde inte vara bättre, vi var lite rädda att spåren skulle vara för porösa, men uppe på fjället var det ett par minus och solnedgången var magisk!
Vi hade sladden med oss, så här kommer dagen i bilder!
 











5-tåiga spår, liten järv eller utter. Vi tror utter, eftersom det var spår efter mag-has en bit i snön!

Vår!!!!


Idag har vi njutit första riktiga vårdagen med fåren!
Vi har klippt sex av tackorna, så mysigt, så underbart mysigt, första dagen med låååång social ulldjurs-samvaro!
Dom står verkligen och njuter i fulla drag, och efter behandlingen hänger dom en i hasorna, klänger och puffar så man får fullt upp att freda sig! "
Spatt-tackan", Ingrids mamma, var knepig att få tag i, men efter en minut under saxen blev hon som vax. Såååååå kelig och helt avslappnad.........och Trulls lamm axlar sin mammas mantel med den äran!
 



Nu är det VÅR!!


Pigge & Ricky Martin....

...har nåt gemensamt!

Båda två har i veckan kommit ut ur garderoben!
Vad Ricky Martin gjorde i sin vet jag inte, men Pigge, hon bor där!!

Nya jaktbyxor....

...från utförsäljningen på Delsbo Vapen!
Jag hittade ett par i rätt storlek, medan pappan fick nöja sig med ett par ett nummer för små..... men hur svårt kan det va att töja ut en linning i leeeeduurr???!!
Man får säga att slankare höfter har han inte haft så länge vi känt varandra!!  :)

Lägg särskillt märke till jakt-tofflorna!! Mustanglila!!

Vi började "gå in" byxorna idag på hundpromenaden, f.ö. den första gemensamma på flera dagar, då envis förkylning tagit musten ur oss båda!
Du ville ha lite vardagsbilder, så håll till godo, RUSET!




Ja, ja, kameran är lite långsam, så hundarna hade väl hunnit 100m innan det knäppte, men du får väl ha lite fantasi...!!

På eftermiddagen for vi in till Hudik med ett litet påskägg till Natalie, som tillbringar helgen på sjukhuset.
Hon är verkligen en riktig pärla, vi hoppas ha henne kvar som jaktelev LÄNGE!!!
Får helt enkelt se till att inte lära henne för mycket för fort!!


Fullt i frysen??

Haha, har just lyckats få fram ett paket köttfärs ur frysen med hjälp av skohorn!
10 minuter tog det!!

April, april.........!!!!


HAHAHAHAHA, Blåååååsning!!
Känns skönt att ha utjämnat, vi blev rejält lurade av dig imorse!
:)

RSS 2.0