Kameramobil - Mobilkamera???

Nu kom jag på nåt!
Jag har ju tappat min mobil nånstans i skogen tror jag, och kameran som Pappan haft med till det norska havsbandet gillade ju inte närkontakten med saltvatten, så........
Kanske det är läge att kosta på sig en mobil med lite stunsig kamerafunktion.
Eller en stunsig kamera som man till nöds även kan ringa med.....!!!
Hmmmm tål att tänka på!

Annars har dagen varit fylld med aktiviteter, förutom det obligatoriska flängadet ut med mina fyrbenta flockkamrater har jag också varit och kikat på ett jobb i Ljusdal och lämnat in min lilla avlagda bärbara till Studiefrämjandet för att få programmet till skyttesimulatorn inlagt på den.
Natten planerar jag att disponera tédrickandes och köks- och tvättstugeplanerandes! 
Har alltså en riktig helkväll framför mig!!
Me like! 


Hahahaha, snart är vi där igen!!


En helt vanlig tisdag.....

.... har jag haft idag!
Dvs en dag som jag gillar, ett par hundpromenader i ett typiskt uppehållmenlitegrått-höstväder, donande hemma med ved och annat, lite prat med dig mitt på dagen (din kväll!!) ett par telefonsamtal med den nere i Gävle stationerade äkta hälften..... ja, sammantaget en mysig dag!

Dagens viktigaste upptäckt:
Om vi pratar och jag förstorar bilden på videosamtalet till helbild, vrider skärmen lite utåt och själv går ut i köket, så känns det när man slänger ett öga in på kontoret ungefär som du sitter vid datorn och fixar som vanligt! Fast man ser inte ryggtavlan utan framsidan av dig istället!
En klar förbättring, alltså!

Denna dag har också möjligen varit lite i sömnigaste laget, då jag hade lite svårt att somna igårkväll. För många "att-göra-idéer" som slogs om företräde; fick till slut plugga två proppar med ljudbok, sömnig uppläsare i öronen för att kunna somna!
Idag satsar vi på läggtid före midnatt!
Men först massagefåtölj och ångdusch!!

Dagens bild!!!!

Hade jag ju tänkt att på begäran börja med idag!
Det gick sådär......
Hittade kameran, men då jag tryckte på "ON" knappen, surrade den hackande till, objektivet for ut och låste sig varpå kameran resolut stängde av sig igen. Med objektivet ute. Nya försök att sätta igång den resulterar endast i ett plågat, hackande surr, en ilsket lysande röd lampa, den gröna lampan som hastigt flämtar till och sedan........nada!
Tot! Sterbe! Dead! Mort! Totalt och oövertalningsbart DÖD....... :(
Enligt Pappan hände det något med den under fiskeresan i Norge, kanske tålde den inte att bli doppad i saltvatten, vad vet jag, men några bilder lyckades vi iallafall inte åstadkomma med den idag!
Så det så!
Annars hade du idag fått en bild av ett hygge insvept i höstdimma, tjock grå himmel som snuddar trädtopparna, de sista gula löven som desperat klamrar sig fast vid grenarna, den röjda slyn som brun och risig täcker nästan hela hygget och hundarna som skitiga och lyckliga plöjer genom lerpölarna på den regnvåta skogsvägen.......
Ja, du vet ju mycket väl hur det ser ut!

Pappan började sitt två-veckors arbetspass idag, vi får väl se hur lappsjuk jag hinner bli här innan han kommer hem nästa gång! Gläder mig åt att Jägarexamenskurserna börjar nästa vecka, annars hade det nog blivit väl tomt här i vinter under gräsänkeperioderna!

Instuvat i frysen.....

.... är nu allt älgkött, och tillåt mig säga att det var det bästa kött vi fått efter någon älgjakt! OTROLIGT gott!!, välhängt och mört och stor andel kalvkött! KANON!!! helt enkelt! Igårkväll festade vi på färsk kalvfilét med nyplockade gräddstuvade trattisar efter att vi tagit reda på drygt hälften av tilldelningen. Idag har vi med stigande förtjusning provstekt en liten bit av allt vi packat in och Mmmmmmm.......!
Jag är helt enkelt LYRISK!!!!

56 kg benfritt älgkött.......

.....blev utdelningen idag när vi slaktade upp första veckans älgar!
Hur vi ska få rum med det i frysen är i skrivande stund en olöst gåta, men det brukar mirakulöst nog ordna sig har vi märkt!
Vädret är verkligen höst idag, november-rusk, riktigt mysigt innesittarväder!
Innan det mörknar nu, tänkte vi trotsa regnet och ta ett gäng hundar med oss ut på en promenad. Kanske skörda de sista trattkantarellerna uppe vid skogshagen och äta tillsammans med den obligatoriska färska älgkalvfilén som traditionsenligt utgör slaktdagens middag!

Nycklarna till vapenskåpet......

.... var idag spårlöst borta!!!
Det var emellertid inte den enda anledningen till att vi valde sängvärmen imorse 05.30, en hastig blick på vädret skvallrade också om ogästvänligt glopp och fukt från ovan. Sammantaget alltså ett ypperligt upplägg för sovmorgon, lång frukost med nybakat bröd och efter det en stunds social samvaro med mitt ritprogram och skissen på köket i Södertälje!
Två timmars gemensamt, ihärdigt sökande efter nycklarna till vapenskåpet blev det förstås också, vi vände ut och in på det mesta i och kring huset innan vi (jag!!) till slut fann Pappans nya mellanlagringsplats för dessa!
Var någonstans är en hemlighet!
Detta påtvingade obeväpnade tillstånd resulterade i att den svarta lilla rymmarbaggen får leva ytterligare en dag eller två, annars hade han kvalat in genom pärleporten när han oförväget beträdde gräsmattan idag!
Pappan har fortsatt roa sig med blåbussens glödstift, det tackar vi för så jag slipper sitta här isolerad själv i 14 dagar utan bil när han börjar sitt nästa arbetspass!

Vi såg att det var magsjuka på gång hos dig, och har naturligtvis i bästa helikopterstil oavbrutet hovrat runt din blogg under dagen för att få veta hur du mår. Ingen uppdatering, så jag gissar att du mår tjyvens........tänker på dig som alltid!
Puss!

81 mil.......

... har vi tillryggalagt idag!
Snabbtripp t.o.r.  Ljusdal - Ingarö/Södertälje och inhandlande av 30 säckar hundmat på vägen!
Besök hos två kökskunder och GOOOOD lunch på Läkerol Arena i Gävle!
Nu äntligen hemma igen, klockan mitt i natten, just burit in 500kg säckar i förrådet och det känns mer än otroligt att vi ska orka upp imorgon bitti om c:a 4 timmar för att kasta oss ut på "sittaheltstillutanåeldaochväntapåälgtjur-pass"!
Mest troligt är att vi stoppar väckarklockan i vattenglaset, drar täcket över huvet och fortsätter njuta sängvärme åtminstone halva förmiddagen!
Dessutom har jag ett kök att rita och pappan en bil att laga.......!!

Torsdag kväll.......

.... Keramikkurs igen!!
Såååå kul, fortfarande! Jag har börjat på ett STOOOORT sallads/fruktfat, vi får se om jag lyckas få det hålla formen....å så har vi glacerat de första alstren som kommit ur skröjbränningen!!
Lite mulet, grått väder i förmiddags, avlöstes av uppklarnande och lite högre luft under eftermiddagen!
Alla vovvar har fått sitt, det blev några svängar till lilla vändplanen!
Gjorde riktigt god fisk i ugnen ikväll som skulle ätas efter keramikkursen, tyvärr glömde pappan bort det och stuvade in en stor extra laddning ved, så den ugnsgratinerade fisken förvandlades till halvtorkade skosulor med svart skal av f.d. soltorkad tomat och aivar relish!
Mumsigt!!

Helvetes bil

Fan i helvetets jävlar biltilverkarsarslen som fan ihelvetet gör fett idiotiska fans prylar
till konstruktionsskit till idiotlösningar fan ta dom jävla deg skallarna å stoppa in jävlarna
i avgas rörhelvetet osv.........
( Bilen vill alltså inte riktigt som jag vill) som ni kanske förstår!
Illi 12 år (hund) har drivit kanon bra idag.Nån hund har pinkat bakom frysen!!!
(stinker alltså) sanerat med STORT besvär.Kickan snäll idag.

Imorse var det härligt........

.... att titta ut på den snötäckta marken och snögloppet som kom blaskande ner uppifrån
och konstatera att vi idag INTE skulle ut och sitta på pass!
Istället en rejääääl vedning i kaminen och en i vedspisen och sedan en låååång frukost utan stress!
Promenad med vorstehflickorna till lilla vändplan, följt av ett besök till köpingen och studiefrämjandet!
Rekordmånga anmälningar till jägarexamen iår, verkar bli fyra grupper, jättekul!
Snart kör vi igång dem!
Planerar även någon form av kamratcirkel i eftersök med frivilliga ur jaktlaget, vore perfekt inte minst för den egna träningsmoralen....Vorstehn-Torstehn och Piggelin nickar instämmande!!

7:e och sista dagen av första veckans älgjakt.....

....intet nytt att förtälja!
Fortfarande totalt älgfritt framför min bössa, men vädret var helt ok och matsäcken likaså!
Pappan led sviterna efter en smärre magkollaps och var hemma idag, och Hirvin har bara blivit mer och mer moloken och visade redan igår att han inte ville med... Vet inte om det har sin grund i det olyckliga mötet med den andra jämten i tisdags, eller om han helt enkelt är skotträdd, men det känns lite dystert.....
Han fick också stanna hemma idag.
Totalt har vi nu efter en veckas jakt 8 kalvar och 4 vuxna hängande i slakteriet och nästa söndag är planerad slakt- och styckningsdag! Förhoppningsvis blir vädret lite mildare, så köttet är färdighängt vid det laget!
Nu ska jag pyssla om "Gamla Bettan" och ställa in henne i vapenskåpet fram till lördag morgon k l7 , då det är dags att ge sig efter Papporna, eller ännu hellre Farfäderna till kalvarna! 

Älgjaktens 6:e dag.....

...tillbringades på ett sagolikt vackert pass i kanten på en stor myr, solen i ansiktet, den småkyliga nordan i ryggen och gott om fin björkved under täckplasten! Och fungerande radio!!
På plats tidigt, strax före 7, en rosaskimrande soluppgång, de första strålarna genom bergkammens trädtoppar. Jag följde solens långsamma vandring genom de glesa tallstammar som skiljde mig från myrkanten och det var som gjort för en mäktig 20-taggares entré ut på myren, men se där var det stopp på drömerierna!
Lika älgfritt idag som hela den gångna veckan för min del!
Detta till trots, en härligt dag och som förutspått helt olik gårdagen!

Älgjaktens 5:e dag......

.... har lärt mig något värdefullt!
Det finns något som är än mer meningslöst än en jaktdag med
Regn, Blåst, Älgtomt pass och Ingen ved....
Nämligen en jaktdag med 
Regn, Blåst, Älgtomt pass, Ingen ved och Död jaktradio!
Jag har denna dag haft förmånen att få prova på bägge!
Som grädde på moset missade jag, tack vare den avsomnade radion, också avbrottet för gemensam lunch, och därmed också del av värmen från laget och den gemensamma brasan!

Imorgon väntar en helt ny dag, fylld av helt andra upplevelser.......!!!
Detta är själva essensen av jaktens tjusning!

4:e älgjaktsdagen.....

.... nu börjar vi kunna det här!
KL. 7.00 på plats på passet.... långt upp i skogen... vackert!!!......inga älgar......
Avbrott för lunch vid 11-snåret, träff i Gapskjulet, nya passlotter........ vägpass i söderläge.....solen går i moln.....jag lyckas slumra till 7 ggr på en timme...... inga älgar......
Lite kyligt, men mysigt ändå!
På kvällen KERAMIKKURS!!! där övriga undrande tittar på mig och undrar varför jag är helt MANISK!!!!
Lite övertid bara, och ytterligare en mindre ugnsform och en grötskål har sett dagens ljus!
DET ÄR SÅÅÅÅÅÅÅ  KUUUUL!!!
Snart är det dags att glacera!

Älggjakt dag 3....

.... och GENOMBROTT!
Sammanfattning:
-8gr, sol vackert, fina pass i söderläge!!
31 jägare
8 hundar
flera älgobs
5 nya älgar i slakteriet! (3 kalv, 2 vuxna)
Inga påskjutna älgar kvar i skogen!
Grillat äpple, jägarkorv och gulaschsoppa! Mmmmmm....!!

Älgjakt dag 2......

sammanfattas nästan som igår:
Fint väder, -2gr lite spårsnö, envis nordlig vind....
31 jägare
8 hundar
1 älgobs
inget skott!

samt en biten Hirvin, som nu är lagom omplåstrad och ligger i den f.d. soffan och smälter upplevelsen av dagens sammandrabbning med annan älghund i såten!

Älgjakt!!

Japp, så var det då dags för årets älgjakt, premiär idag!
Mållångs Norra kan sammanfatta dagen ungefär såhär:
Mulet, regnblandad snö, (dock utan blåst, DET tackar vi särskillt för)!!
31 jägare
8 hundar
1 skott
1 älg!
Hur Älveslaget har haft det vet jag inte, men jag förstår fullt och fast din plötsligt påkomna hemlängtan!!
Jag menar, vem kan motstå ett upplägg som detta??!!    :)

Dan före....

.... Dopparedan, eller var det kanske Älgjakten!
Allt framtaget och klart att lastas in i bilen: ryggsäckarna packade, gulaschsoppan kokad, frallorna bakade, batterier till radio och hörlurar laddade, bössan provskjuten en sista vända på eftermiddagen (bara för säkerhets skull!), hundpejlen färdigmonterad i västen, ny jaktelev på plats för natten inhyst i ditt (ostädade!!!) rum.......
allt klart för morgondagen!
Vädret ser ut att bli kallt och regnigt, iallafall om man får döma efter vad som syns utanför rutan just nu.
Tredubbla långkalsonger i ull och vinteroverallen ligger bredvid resten av attiraljerna, ska nog överleva pass-sittandet i morgon också!

Lokalkändisar.......

.... haha, jajamensan!
Efter att vi (äntligen) röjt och vedat våra sista pass och precis kommit försent till storstädningen av slakteriet, for vi en sväng till Öppet Hus på Delsbo Vapen.
Många leenden och småpikar om "älghunden våran" fick oss att, efter att ha ätit varsin Kolbulle, skyndsamt dra oss hemöver och tömma brevlådan. Mycket riktigt, förstasides-stoff var vi idag, vi och våran "Wannabe-Älghund"!
Haha, till imorgon kan jag nog fixa artikeln i PDF-format men tills dess får du nöja dig med receptet på The Bananapaj som vi fick prova igår!
Skiva 4 stora bananer i en form. Blanda 1 dl vetemjöl med 1 dl socker och täck bananerna!
Hyvla ett lager smör och täck mjölblandningen!
Grädda i 40-45min c:a 175-200gr
Ät med glass!!
VRÅLMUMSIGT!!!!!!!!!!!!

Några timmer försenad....

.... med fredagens rapport får skyllas på EXTREM!!! mättnad efter intagen intagande middag hemma hos Lina och Mattias. Lika gott som mättande och alltihop avrundades med BANANPAJ o glass. (Tänk friterade bananer o glass x massor....!!) Ska leta reda på det receptet till dig, kommer garanterat att göra succe!!
Innan dess hade vi också hunnit runt dina återstående pass med ved, Vorstehn-Torstehn och Raggan plöjde med varierande hastighet och entusiasm genom myrar och bröte men ingen fågelkontakt idag!
Pudlarna har farit iväg på "Älgjaktskollo" i Ljusdal, förhoppningsvis kommer de hem igen om en vecka, nyfriserade, genomtränade, lyckliga och trötta!

Meeeera veeeeeda......

.... men idag var det dina pass vi ställde iordning! Eller hälften av dem, resten tar vi imorgon tänkte vi.
Det blir bra det för oss nästa år, när du tar hand om våra i utbyte    (;
Jag har gjort en arbetsbesparande uppfinning, slaktat en av våra galma ryggsäckar och hängt en stor jutesäck som jag bär veden i på ramen! Kanon, det är bara benen som trögar lite i uppförsluten och undrar vad i hela friden det är frågan om.....!!
Avslutatde kvällen med KERAMIKKURSEN!!!! Det är så KUUUULL! Lasagneformen är nu klar och ligger för torkning, även en salladsskål hann jag med idag.............. Idéerna surrar runt i mitt huvud, jag förstår inte hur jag ska hinna prova allt!

Utespringarheldag med skytte idag!!

UNDERBART höstväder har avlöst gårdagkvällens massiva regn/blåst/innemys och idag passade det PERFEKT!! då vi hade massa saker att göra som inte kunde skjutas upp längre! (Annars lever vi mest efter regeln: "Skjut inte idag på det du kan skjuta ner imorron"!
Nåväl!
Mina pass har vedats och röjning har, om än inte genomförts, så iallafall grundligen inventerats och bestämts till att genomföras på fredag (.... hmm, ok, lite fortsatt mellanlagringsplaneringsvarning på den fronten...!) 
Pudlarna fick följa oss liksom Vorstehn-Torstehn-Börje och Raggan, och givetvis hade vi idag, då bössorna fått lämna plats åt vedsäckar på ryggarna, en stor och fin tjädertupp som i gles terräng och inom gott hagelhåll retsamt visade upp sig i all sin prakt! Härlig att se ändock, även om Raggan kastade en föraktfull blick åt vårt håll då den försvann mellan träden!!

Sist men inte minst, vi har i elfte timmen varit på skjutbanan i Hybo och klarat av årets skjutprov inför älgjakten nästa vecka!
Kanonkul, förstår inte varför sådant blir kvar tills efter bäst-före datum! Det gick bra, vi behövde inte skjuta upp all ammunition för att bli godkända utan klarade oss med tre raka serier var! Ger lite resultat med allt skojigt övningsskytte i simulatorn som vi roat oss med under året!
Mera sånt!!

En innesittarförocheftermiddag.....

.... med datorpyssel (jobb!!) har jag haft idag, naturligtvis kombinerat med ett obligatoriskt frall-bak och en gryta med älgkalops på spisen! Sakta men säkert tömmer vi frysen......
Pappan, trött efter morgonens rådjursjakt med en gammel-långsam Illi, vilade sig i form hela eftermiddagen, tills han fram emot halvfem stack fram nosen igen och nöjt konstaterade att det nu blivit för sent för att ta itu med något nyttigt!
Fram mot kvällskvisten trotsade vi iallafall det lite kulna vädret och gav Torstehn och Åtelhundarna (pudlarna) en liten sväng till lilla vändplan! Mysigt när man väl fått på sig kläderna och kravlat ut genom ytterdörren!
Nu är det riktigt höstrusk igen, med blåst och regn. Inte dumt alls!

Vackert, vackert, vackert.......

-5,5 imorse, sol och gnistrande frost som fortfarande nu mitt på dagen gnistrar i alla skuggiga partier!
Börjar bli hög tid att ringa efter fårens vinterbalar och lite ny, gosig halm i natti-nästet!

Sidertjärn.....dag 2!

..........har jag varit, idag även i sällskap med Björn! Vi delade alltså upp gruppen i två och fick på detta dubbelt så många glada hundar och hälften så många elever till varje hund i skogen! Trevligt var det, och några fågelsituationer och höjd puls blev det även denna måndag även om utdelningen inte blev större! Vi hade faktiskt också lite spårsnö, vilket ytterligare spädde på utdelningen i form av färska tjäderspår i vår väg!
Hemma sent även denna dag, så morgondagens rådjursjakt blir avblåst för min del, eftersom jag har lite köksjobb som ska göras! Inte i mitt kök dock, detta jobb sker i datorn främst!

Nyttodag.....

...har jag haft idag, kurerat mitt dåliga samvete vad gäller pappersplikten!
DVS jag är ikapp med bokföring och annat prassel, känns förträffligt!
Detta har tyvärr gått ut över mina fysiska åtaganden, föranlett försummelse av familjens fyrbeningar som följdaktligen fått stå över och inte alls varit ute i den utsträckning dom velat.....
Mina försök att förmå dem fördöma vädret idag också har varit måttligt framgångsrika, och jag har faktiskt full förståelse för de förtretade blickar som nu förföljer mig runt huset!

Ruskväder - Transformers!!!!

Blåsten ruskar om ute och regnet smattrar mot rutorna!
Det är sen kväll, mörkt som i en säck och verkligen HÖST!!
Jag eldar i vedspis och kamin och trivs!!
Inomhus är det mest uppenbara tecknet på ruskväder hundarnas totala förvandling till "icke-existenser"; alla ligger omärkligt utspridda i hörnor, bekvämt tillrättalagda i soffor och fåtöljer, inklämda på skohyllor eller inkrupna i garderober där jag glömt stänga dörrarna. 8 st oigenkännliga, omärkliga, diskreta väsen, alla lika angelägna om att inte förråda sig med rörelse, inte göra ljud ifrån sig, inte på några villkors vis!
Detta för att deras Människa isåfall skulle kunna få för sig att initiera någon form av ute-aktivitet (kiss-runda) vilket ICKE skulle falla i god jord! 
Nästan andäktigt sitter jag alltså i denna stillhet, smuttar på mitt varma té och trycker i mig mina sista frallor......

Frost i gräset......

... har det varit ett par mornar nu!
Första natten glömde jag stänga det vidöppna fönstret och vaknade i ottan, kissnödig och med ben och armar iskalla på en kropp som försökte ligga helt still under täcket för att lura kylan....!
Värdelös strategi, vet alla som har provat!
Nu är fönstret inte riktigt lika öppet, endast en halvcm-springa och jag trivs under tredubbla täcken! Gillar ju när det är "svalt" i sovrummet bara man är rätt rustad!
Frysrensningen fortsätter, idag älggryta till middag!
Nya frallor blev det också bakat förstås och eftersom Pappan tittade hem en sväng från Gävle lyckades vi gemensamt göra slut på mer än hälften!
Underbart höstväder även denna dag, dubbla hundpromenader gladde större delen av gänget!
Imorgon ryktas det om ruskväder, kallt och snö!! Vi får se om det drar upp över oss också eller om det håller sig runt Dalarna-Värmland! Jag har laddat med ved!

Keramikkursen....

.... har ÄNTLIGEN startat. JÄTTEKUL!!!!
Och jag har ÄNTLIGEN fått börja göra min sedan länge planerade lasagneform, med höga kanter och skräddarsydd efter vedspisen!!
Bakade frallor imorse också som jag brukar göra när det blir höst-vinter. Bara en pytteliten deg. Sedan jag ätit två, började jag åter fundera över den nya problematiken; vem ska äta all mat??
Jag menar, frallorna är bara goda när de är nybakade och 1/4 pkt jäst o 3 dl vatten känns som i stort sett det minsta man kan baka på. Jag äter 2 st = 10 st kvar!! 
Måste grunna mer på detta.
Provar 1,5 dl vatten och 1/8 pkt jäst imorgon......
(Kanske också göra en lasagneform till, med plats för två portioner istället för 8!!)

Idag....

har jag fått min flingkvarn!!
Jättekul!!!


RSS 2.0