Snösko-skytte!

Ha, idag var jag, tillsammans med Katarina Olinder till Vallsta och provade snöskoskytte ihop med ett gäng glada Quinnor från JAQT, kvinnligt nätverk i Jägareförbundet!
Verkligen roligt var det! Ser fram emot fler aktiviteter framöver....





 



Ja, skyttet gick bra, men stilpoängen blev usla då jag inte åstadkom någon tillräckligt spektakulär vurpa och farten på upploppet lämnade också en del i övrigt att önska. (Hade den bara visat en bråkdel av den aktion jag nyss uppvisade då Raggan började hulka bakom kontorsstolen för att spy upp en vältuggad wettexduk hade jag lätt slagit de andra med hästlängder!!)
Lite info om tillgängliga kurser i rävlock och gåsjakt lämnades av Ulf, som också bidrog med snöskorna och välfungerande 22:a till dagens övning!
Jag fick också löfte om att få gå med och jaga med träskällare när det börjar bege sig igen till hösten, måste ta reda på om jag menar allvar med att vilja ha en finnspets i huset framöver......

Som sagt, en MYCKET givande dag!

Mildare idag...

både temperaturen och min nackspärr! Hundarna tycker dock att detta varit ytterligare en bortkastad dag, eftersom jag tillbringade timmarna mitt på dagen lunchande med Katarina Olinder istället för roandes dem. Jag hade trevligt iallafall!
Har även framgångsrikt gjort prov på egen, kraftfull nyponsoppa utav en bråkdel av det nyponpulver som jag fick hemlevererat idag. 25 kg pulver, lär väl räcka ett par veckor gissar jag.....

stiff....

Här har dagen har gått i stelhetens och ödmjukhetens tecken!
Började med massagestol före frukost (underbart sedan jag väl tagit mig upp ur bingen!) och lindade sedan in hals och huvud i dubbla halsdukar och hucklen. Ibland är det särskillt bra att bo lite avsides utan paparazzis inärheten!
Stavar och småhundar fick göra mig sällskap en sväng längs plogad väg mitt på dagen och efter det kunde jag så smått börja röra huvudet igen! 
Det var ändå tur att keramiken var inställd, hade nog inte kunnat njuta av den som jag brukar!
Imorse var det marängkallt, omkring -15, men när jag nu på senkvällen kom mig ut med vedkorgen hade den utlovade mildluften kommit, så nu har vi inte mer än -7, kändes nästan onödigt att ta på sig ytterkläderna!

Denna dag känner jag att hundarna gemensamt utlyst tjänsten som tf flockledare. Nåväl, man kan inte vara på topp jämt och förhoppningsvis kan jag återfå något av förtroendet imorgon.........kanske.........!!

70 dygn

i sträck utan mildgrader!
Det är vad man kan kalla riktig vinter!
Och även idag var det strax under -20 imorse, för att sedan stiga till omkring -15 i det strålande solskenet!
Inget skidåka, men en rask powerwalk (låter mycket bättre än "promenad"!!) till lilla vändplan och sedan jägarexamen på kvällen!

Avslutade dagen med en KRAFTIG nackspärr, så nu kan jag inte röra huvudet alls förbi mittstrecket mot vänster.... Vill minnas att det är så det brukar bli när jag klipper av mig håret, och jag har känt det vara på väg ett par dagar nu. Det blir spikkudden till middag (eller vickning, klockan är över kväll!)


-24

imorse steg sedan till lindriga -16 mitt på dagen!
Strålande sol och första koppen te på förstubron fick det bli under denna stund av relativt mildväder!
Dock var fingrar och kamera alltför frusna för fotografering, hundarna nöjde sig med en liten promenad till lilla vändplan och sedan fick Pappan fara ner till Gävle för en veckas arbete igen!
Hårt liv!!

Själv avslutade jag dagen i trevligt sällskap med måndagsgruppen och en massa övningsfrågor.
Demohunden ikväll var Torstehn, och han drabbades av en riktig nära-döden-upplevelse. I hallen fanns nämligen en stor golvspegel och från den blev han överfallen av samma skräckinjagande hund som brutalt attackerade honom från alla håll i hissen på hotellet i Söderköping i november........... 
I sannning en riktig pärs och sedan jag blockerat ingången till hallen med en hylla, tillbringade han sedan resten av kvällen med att regelbundet smita ut och blänga på glasrutorna i ytterdörren där han också med lite fantasi och inlevelse kunde skönja konturen av den lede fienden. Varje gång lyckades han skrämma honom på flykten med sina utbrott!

Inget kameraläge idag heller....

-15, blåst, yrsnö och en äventyrlig skidtur till stora vändplan!
En ensam orre skrämde vi upp, den var tillräcklig för att räcka som motivation för hundarna både tur och retur. Det märks att orken blir bättre och bättre (hos hundarna alltså!!) riktigt vältränade börjar de se ut nu!
Detta medför att vi kan ta det lugnare och lugnare med stakningsövningarna, och istället hålla fullt fokus på att försöka bibehålla balansen....!

Bakade en dubbel omgång frallor idag, eftersom Henrik skulle mötas upp vid stationen för övernattning och lite social samvaro! Trots detta en hyfsat tidig kväll, Pappan ska till jobbet imorgon, och där är det minst sagt full styrning nu dygnet runt!

I förrgår....

...!!





Kameraläge.....

var det tyvärr inte idag, med hård blåst och yrsnö längs dellenbanan.
Synd var det, eftersom vi en lång sträcka hade sällskap av en kungsörn som flög på riktigt låg höjd över oss, på spaning efter nåt att äta kan man tro!
-13 och "snöstorm", skönt med ett gristryne som täckte ansiktet faktiskt, även om sikten snabbt blev i stort sett 0 p.g.a. yrsnö och imma......

9 olika blandade frukter i en mastodontsallad med nävar av frön och nötter i blev megagod lunch!


Keramikkursen......

.... för Malin Blom i Järvsö har startat idag!!
:)
:)
:)
Jättekul!!!!!

Vädret då?
Ja, fortfarande -15, sol, härligt!
Fast idag har vi inte varit ute och njutit av vädret, istället blev det en tur till Hudik för traktordelar, lunch i Ljusdal och en lite inaktiv mellandag......

Extrem makeover!

Före....


....och efter!!

Dagen efter....

... och superslöa är vi idag efter de två senaste dagarnas kraftansträngning!
Jag masade mig dock ut en tur till lilla vändplan, medan pappan och Pigge tillbringade den stunden såhär



Vackert idag också som synes!







Avslutningsvis en bild på Trulls eftr, nya knäfåret......



Du känner väl igen det svartaste lammet??

Vargspår och järvspår....

Vi trodde nog att gårdagen skulle bli svårslagen, men denna dag har varit en sagolikt härlig dag! -5, sol och svag vind liksom igår men i det närmaste HELT FRITT FRÅN SKOTRAR! Vi såg två på långt håll, det var allt och idag var det långa svängen som gällde, förbi Digerhogna och det nypistade skidspåret via lilla raststugan och ner mot stugorna igen, c:a 2,7 mil. Jag ska inte trötta ut dig med fler superlativ, bilderna får tala för sig själva!
Kolla dimman över hela fjället!!








Måste bara berätta att vi sett både varg- och järvspår idag! Vargspåren från bilen på uppresan...



...och järvspår uppe på fjället strax efter raststället vi Digerhogna!





En landningsplats för ripa var alltför fotogenique för att gås förbi!!



Sista kvällsljuset över fjälltopparna....


Lofsdalen!

Premiärturen till stugorna! Kunde inte ha varit bättre!!
-24 när vi for imorse blev till -6 när jag, Pappan och Anders kl. 11 var framme vid Lofsdalen och mötte upp Lina och Trazzel! Lucky Loosers Team Psyk från Ljusdal samlade för höghöjdsträning!
Sol, svag, intill obefintlig vind, gnistrande snö och nypistade leder.......allt var helt underbart!
Hundarna var otroligt taggade, Torstehn visste över huvudtaget inte vad som var framåt och bakåt första milen, men drog av bara helv....te, det gjorde han! Flickorna likaså och det var bara att njuta i fulla drag!!!!

Slänger upp lite bilder, de suddiga i smått format!!



 





Och som avslutning på denna perfekta dag, givetvis en stor, maffig renskavspizza i Lofsdalen!!


-4, vi laddar inför morgondagen!!

Hur då??
Jo, vi låter våra draghundar vila och går bara en sväng med småhundarna! Meningen var förstås att Raggan och Illi skulle gå med, men de var av en helt annan åsikt. Skällande av förtrytsamhet stod de kvar utanför huset tills vi kom tillbaka igen.







Pappan motsatte sig bestämt fotografering av honom lekandes med pudlarna med hänvisning till att det kunde skada hans image, men jag smygknäppte några bilder.... :)











Och så spår efter orr-övernattning i snön.....!!



Hemma igen satte jag igång med tillverkningen av årets racer-tofflor till hundarna, manligt rosa till Vindelälvsdraget!



14 st kvar att sy, visst är dom söta??!!  :)

Lospår!

Inatt hade lon haft sina vägar över våra skidspår!

 

-6, lite disig sol genom molndiset gjorde världen nästa svart/vit idag!

Ikväll blir det jägarexamen med tisdagsgänget!

Hemma igen....

-10 och lite nysnö i spåret. Skulle förstås ha spårats upp med ny-skotern, men eftersom snöslungan till traktorn gick sönder tog detta lite för lång tid, och vi fick eftermiddags skidåka i pudersnö! Lite trög-luddigt men sagolikt vackert!





Detta är den finaste vintern vi haft sedan vi flyttade hit!
Vi njuter verkligen varje dag, och med gristrynet över ansiktet känner jag ingenting av astman heller!

Nu planerar vi för ett premiärbesök till fjällstugan till helgen......kanske bara en långtur över dagen för att sätta på värmen!

En tung dag.....

Fram och tillbaka till Stockholm har vi varit idag i anledning av en god väns begravning.
Nu är sen kväll, vi är hemma i Ljusdal igen, men våra varmaste tankar är fortfarande kvar där nere....


Nypreppade spår!



Idag var dellenbanan nypreparerad, temperaturen -6 och inget fanns att klaga på!
Henrik var på besök med Hojten ( och lilla Tennis <3 !! ) och med dessa antagonister framför oss i spåret var även Pigge som synes villig att lägga lite kraft i uppgiften.
De gröna små fleecetossorna gjorde också sitt till för att öka komforten!!

Julafton!!!!

Idag har vi köpt oss en snöskoter!!

Ett par årsmodeller nyare än vår gamla och med två uppenbara fördelar jämfört med den:
1. Den startar även på vintern
2. Den går att köra med i snö!



Nu lär vi äntligen kunna hålla hundarna och oss med anständiga spår att åka i! 

Och med hänvisning till Fridas senaste inlägg....

...... 



-3

Mildvädret fortsätter, man blir nästan lite orolig att det ska börja droppa från taken nu när vi äntligen fått lite riktig vinter! Illern har återigen tjänstgjort som förpatrull till vändplan, men ännu har inte spåret hunnit sätta sig, så promenaden blev en riktig "benmördare" idag också, fötterna for som varma tvålkoppar åt alla håll!
Fick ruset från en annan vinkel idag, allt för att du ska få lite omväxling i din bildupplevelse av våra dagar här hemma!



Det har slagit mig vid ett flertal tillfällen att helikopterbloggen har vissa karaktärsdrag liknande reklamfilmerna med brevduvorna, vi har bara bytt ut "grus" mot "snö"!

Gårdagens årsmöte med Jaktvårdskretsen utmynnade i en del roliga uppdrag för min del, främst som ungdoms- och utbildningsansvarig. Ska bli kul och spännande!

Vi fick reservdelarna till traktorn idag också, så nu ser vägkanterna ut som de ska igen och Pappan kan andas ut! Lägger för ordningens skull även in en bild som visar mitt STRÅLANDE röjningsarbete framför huset!
Det här är nog det mesta snö vi haft sedan vi flyttade hit tror jag!



Det verkar som dina vovvar har landat i beslutet att välja sig varsin reservmänniska i väntan på din hemkomst. Lotta och ( i viss mån Pigge ) har utsett mig medan Trassel håller sig till Pappan
Tror dock inte att du kommer ha någon svårighet att återta din tätposition igen när du kommit hem! Det är ändå skönt att se att framför allt Lotta verkar ha slutat deppa nu, pälsen växer tillbaka på ryggen igen och hon är glad och positiv och umgås t.o.m. med de stora i flocken!


Snöa, snöa....

....eller snarare vräka, vräka massor med snö. Och blåst!!
Tyvärr av det lite tyngre slaget och eftersom en axel gick av till snöslungan igår, var vi tvungna att koppla plogbladet på traktorn och förstöra de fina hystkanterna längs vägen. Pappan skär tänder och lider, men nöden har ingen lag; ikväll är det årsmöte i jaktvårdskretsen och vi måste ju vara där! Som det ser ut nu är vägen inte ens körbar med 4WD gulbussen......
Försökte gå en sväng till lilla vändplan, men fick vända halvvägs. Men mysigt värre var det, oväder som under Hanssons Äventyrsresor!!

Bra dag!

Haha, idag steg temperaturen till -3 och dellenbanan lockade. Hundarna visste inte till sig av entusiasm, gnulade och for omkring runt oss, men sedan i spåret tog det inte lång stund innan tempot hade gått ner till flegmatisk tomgång..... Frida och Torstehn jobbar ju alltid på så gott de kan även i tungdragen nysnö, men Pigge dök med jaktiver ner i varje spår (älgarna hade sett till att det fanns gott om såna!!!) medan Hirrevirre tillverkade vackra snöänglar i vallarna. Vi tröstade oss med att försöka intala oss att vi också ville ha motion och hela upplägget gjorde ju också att vi fick tillbringa längre tid ute i den vackra naturen.. :)

Tre rådjur stod ogenerat och åt av en ensilagebal inte lång från spåret, det tog en stund innan min kameramobil hade kommit i knäpparfas, men jag fick dem iallafall på bild!



Ok, dom blev lite små på bilden då kanske.......!

På kvällen jägarexamen, det är verkligen kul!

- 22 imorse....

... och nu är vi återigen två tvåbeningar här på Rönnåsen igen!
Jätteskönt!!  
Och plogat och fint på vägen, inte längre insnöad och isolerad!
Jätteskönt det också!!

Ingen dogwalk blev det idag heller, snart lägger fyrbeningarna in gemensamt veto mot "Usel Hundhållning"! Försökte förklara att vi har temperaturen emot oss, men vann inget större gehör för detta argument. Fick bara till svar en massa anklagande blickar som talade sitt tydliga språk:
"Du ska ju föreställa flockledare...... FIXA DET DÅ!!!!"

Idag....

... har det varit en vacker, men kall vinterdag. -18, hundarna lyfte alla ben högt i kylan och föredrog soffan.

Idag fick jag också hjälpa Trull över gränsen till de evigt gröna ängarna; det var väl väntat och oundvikligt men inte desto mindre motigt. Det var bara Pigge som förväntansfullt tassade omkring mig när jag hämtade bössan ur vapenskåpet, de andra insåg väl att övrig jaktpackning saknades (matsäck!!) och drog inte upp förväntningarna i övermåttan. Dessutom hade man ju redan konstaterat att det var alldeles för KALLT om tassarna för att längta ut på några längre turer.....

Inte heller jag hade någon större motivation för snöpulsande idag, varför jag köpte soffargumentet med hull och hår och begränsade de fysiska utsvävningar till kånkande av ved till alla eldstäder.....

Imorgon blir vi två tvåbeningar på Rönnåsberget igen!

RSS 2.0