Mycket nu....!!

Det känns som det händer mycket nu, trots att det mesta av allt bara försigår bakom pannbenet på mig......haha!

Pappan fick ta jägareleverna igår, då jag var i Bollnäs på Studiefrämjandets årsmöte, men idag hade jag onsdagsgruppen och vi klarade raskt av veckans frågor varefter vi tränade med simulatorn större delen av kvällen! Nu har vi bara 5 gånger kvar, dags för slutspurten innan teoriprovet och därefter blir det som det ser ut 2 intensiva veckor med träningsskytte för dom som anmält intresse!

Vädret är gråmulet med flera plusgrader och porös snö, alltså endast läge för koppelpromenader och hundarna är väl inte såvärst imponerade! Annalkande förkylning och regnigt i fjällen gör att planerna på stugvistelse ligger lite vilande, vi får se hur det ser ut efter påskhelgen.
Jag har tackat ja till en ungdomsledarutbildning den 7-8 maj i Leksand, ska ta med mig Natalie och det ska bli jättekul!

Ispansar

Sakta men säkert går återhämtningen här!
Pappan kom hem igår, genomförkyld, febrig och med kollossalt ont i ryggen. Vi hoppas att virusarna håller sig till honom så det planerade fjällåkat nästa vecka inte blir inställt! Hundarna tycker definitivt att aktivitetsnivån sänkts till ickeönskvärt bottenläge så några fina skidåkardagar vore inte helt fel!

Vi har haft grått, droppigt plusgradersväder här nu ett par dagar men inatt frös det på igen och det fallande regnet har bildat ispansar på hela omgivningarna!
Vackert och glashalt!




Senaste keramikkursdagen passade jag på att ta med mig burken med min obearbetade lera hem, och nu sitter jag och myser vid bordet med mina klumpar i sällskap av en bra ljudbok!
Har fler idéer än lera, så vi får se vad det blir...... ännu så länge har jag en liten oljelampa stående i skåpet på tork!


Mina skålar från julledigheten ( två stora och fyra små ) och äggkoppar är nu glaserade och brända, men en har lyckats gå sönder så den tänkte jag göra om!


Måste försöka fixa så jag kan dona mer hemma med detta!

Piggare idag!!

Jajjamän, jetlagen är över och man börjar komma i form igen!
Idag har det varit töväder, mulet och lite slipprigt under fötterna.
Lugn dag som avrundades med keramikkursen i Malins verkstad!

Jetlag.......

Tisdagen försvann totalt i ett töcken och nu har vi onsdag, fortfarande går jag runt med hjärnan i luddig fetvadd. Bilturen t.o.r. Storuman tog verkligen helt musten ur mig, kanske en liten promenad med pudlarna till vändplan kan få igång syresättning och livsandar igen....

Verkstan i Lycksele ringde igår och meddelade glädjestrålande att gula bussen nu är klar, hur den kommer hit ner är ännu höljt i dunkel; själva behåller vi gärna vikariebilen länge!
Den känns mera pålitlig!!

Vindelälvsdraget med Lucky Loosers....

Första dagens äventyr och jag tror jag börjar med att låta bilderna tala...

 

 



 

 

 

 

 

Ja, och så en liten skriftlig redogörelse som klargör förloppet!

-20gr och en inte helt stängd ytterdörr, natten var minst sagt frostig!
Sena iväg från stugan riskerade vi att missa starten i Ammarnäs och stämningen i gula bussen var inte helt på topp.... 2 mil från Sorsele glömdes emellertid detta bort, då motorn hostade till ett par gånger för att sedan ge upp andan totalt.
Paniksamtal till försäkringsbolag och vi blev lovade såväl bärgare som hyrbuss. Vi hade ständig telefonkontakt med bärgarn för att stråla samman vid vraket (jag hade ingen större lust att tillbringa hela dagen där!!)
Anders och jag kastade oss iväg för att skicka Björn, VTB och Hirrevirre ut i spåret, åkte och tog emot dem igen efter genomförd körning och hastade söderut för att försöka hitta Anders växel. 
Härefter klaffade händelserna nästan osannolikt bra; det visade sig att gula bussen stannat precis där Anders skulle växla, och lagom till växklingen dök bärgningsbilen upp med hurbussen på flaket! Björn skickade iväg ekipaget Anders och jag skiftade bilar, lyfte över alla hundburar och packning i den faktiskt något längre hyrbussen och vinkade sedan av den gula som försvann till verktad i Lycksele.
Lyckliga for vi sedan och hejade in Anders varefter dagen var avslutad ( Bodel hade farit iväg i omstart på sista sträckan!)

Dagen avslutades med traditionsenlig prisutdelning där vi, tvärt emot vad traditionen bjuder, kammade hem ett av priserna!
Taktiksnack inför morgondagen...


och så boendet de två första nätterna på Sorsele Camping, tre personer med sex hundar varav fyra hanhundar som inte direkt älskade varandra.....



DAG 2

... bjöd på motvind och kraftigt snöfall, vilket gjorde min första sträcka lite spännande eftersom all sikt försvann efter en kilometer bakom nedisade glasögon!
Lite bilder från dagen!









Anders växlar till Henrik, som startar Helga Hojt för sista gången i hennes tvivelaktiga dragkarriär....









Vårt boende i Björksele!



Laget komplett nu när "böckerna", dvs Lena, Max och Victor anslutit!




DAG 3

.... blev vi välsignade med betydligt angenämare väder, sol och vinden i ryggen!
Spåren fortfarande mjuka, men härliga förutsättningar för turåking!
Björn valde bort Torstehn ur sitt tvåspann och svettades ymnigt när han kom in för växling med en avslappnad, endast något uppvärmd Hirvin och jag passade på tillfället att köra en taggad Torstehn istället för flickorna idag.
Skaplig fart fram till Harta, därefter började vi se alltfler konkurrenter i spåret och Torstehn blev lite blyg!
Vi kom in på en hedrande sistaplacering på vår sträcka!

Dagens bilder!



Förarglig tjuvstart av svårtyglat spann....





Vi gjorde reklam för vår framgångsrikt korsbandsopererade stjärna i bilrutorna och kunde konstatera att ett flertal av våra små informationsblad nått intresserade läsare!

Ja, eftersom jag hade start mitt på dagen, fick kameran vila resterande tid denna dag!


DAG 4

Även denna sista dag hade vi ett underbart väder med sol i ansikte och vind i rygg! Spåren var någon fastare idag och flickorna var grymt taggade efter 2 dagar i stillhet!
Vår placering på dagens sträcka???  Sist förstås!!
Det satt många fikande åskådare längs vägen och spred förföriska dofter av smörgås framför nosen på flickorna och dom var ju inte nödbedda att kolla läget! Många glada skratt och uppmuntrande tillrop följde mig längs målsträckan och vi hade en alltigenom fin åktur fram till mållinjen där laget stod och gjorde vågen! Hjälpt av busvisslingar från Husse sista kilometern kunde jag dessutom glida in i målområdet med både fart och stil!

Bilderna!

 
Eva, första växlingen                                       till Karin

 
Förvarningen!!!!  En historisk, helt otypisk 7:e placering så här långt!!!



Lagmedlemmar i chock, men det rättade ju till sig under dagen med min och Lina start!

Vi slutade på en hedrande 28:e placering av 31 lag, håller alltså både stil och målsättning även iår!
Målbilder blev det inga, eftersom Björna hade fingrarna i munnen, desperat busvisslande för att vi över huvudtaget skulle komma fram, men det finns med största sannolikhet snart fler bilder på Lucky Loosers hemsida!

Nu kunde man ju tro att referatet från årets drag skulle vara slut, men........


EPILOG!!

Då Lina, med sin bil stående i Östersund, efter prisutdelningen konstaterat att bilnycklarna befann sig i hennes packning som med stort försprång redan var på väg ner till Ljusdal i hennes pappas bil, packades både hon och Trassel in i vår lånebuss.
Hemma vi 22-tiden där vår UNDERBARA husvakt tillika jaktelev Natalie väntade med middag!
I säng strax efter midnatt......

Måndag morgon upp kl. 7.00 för att köra två bilar, hyrbuss och blå folkabuss, via Östersund med Lina och Trassel, upp till Storuman igen för att återlämna hyrbussen som måste vara där senast måndagkväll!



Startar åter mot Ljusdal från Storuman vid 17.30, undviker att fundera över behovet av sömn och fokuserar på väntande pizza och te hemma hos vår gode vän Calle B. i Hoting!
Vi hade ett mycket trevligt stopp där och allt går fantastiskt bra ända tills vi vid 22-tiden (= mörkt, kallt och blåsigt...!!)  kommit 15 km från Hoting.
Då plötsligt börjar vi känna lukten av uppseglande behov hos någon av hundarna, tätt följt av desperat gny, gnäll och yl från NÖDIG Torstehn........ Stressade letar vi febrilt efter en P-plats och
DÄR!!!!!
DÄR HAR VI DEN!!!!!

........ INTE!!!!!!
Något försent inser vi att det är snorhalt i vägkanten! Snabbt och lätt skär framhjulet djuuuupt ner i den överplogade snön och vi får vänta på bärgare i 1,5 timme!
Som väl var lyckades vi trixa ut den nödiga hunden som lättad gjorde sina trängande behov utanför bilen. Dock hade jag, trött som jag var imorse, glömt jacka och tröja, så när Calle kom med varm bil för att hålla oss vid gott mod blev jag mer än tacksam, då det visade sig omöjligt att trixa tillbaka Torstehn in i bilen igen innan dörrarna frilagts! 

Japp, vi var utan ytterligare missöden hemma igen vid 03.30, lätt trötta!
Nu har vi bara den olösta frågan kvar hur vi ska få hem den gula bussen från verkstan i Lycksele......

Framme i Sorsele!!!

... och världens största stuga!!!!
3 personer och 6 hundar (varav 4 hanar som inte gillar varandra!!)

Harmoniskt!

Nu sover vi ett par timmar och imorrn bär det iväg!!


Dingersjö Wärdhus!!!

Nu sitter vi i den lilla gula bussen på väg upp till Sorsele!
Måste bara säga att vi hittat ett alldeles underbart matställe, E4 14km söder om Sundsvall!
STOR buffé med högklassig hemlagad mat; sillinläggningar, sallader, soppa och tre olika varmrätter!!
Verkligen värt ett besök om man har vägarna förbi, utan tvekan ett av de bästa matställena vi hittat!!

Bilen är full med packning och hundarna är laddade till tusen!

Hirrevirre slimmad!

Kanske blir det färre snöänglar på vägen med lite mindre päls.....

 

 

Imorgon bär det av till Sorsele....!!!
:)


Hemma igen!

Hemma igen och laddar med smörgås och vila!!!
Första jägarexamensgruppen till simulatorn på Järvzoo idag, roligt som alltid!

Sista fjällturen för denna gång

och naturligtvis blev det pilgrimsleden, den allra vackraste turen!



Spåret inte uppkört, men idag tog vi inte hänsyn till det, utan spårade själva den sista vackraste biten!



Blåste hårt idag också, medvind! Alldeles ensamma var vi på fjället, inga skotrar som störde tystnaden... Hundarna gillade rasterna särskillt tmycket idag, eftersom vi packat varsin dubbelmacka med MASSA smör åt våra tappra dragare........och Hirvin!





Det är anmärkningsvärt lite ripspår, men idag fick vi iallafall syn på dessa



Ja, igår var en sorglig dag, basseten fick på kvällen hjälp av sin husse att lämna oss för de sälla jaktmarkerna. Hon hade haft allt svårare att andas senaste veckan och medikamenterna som vi fick i måndags gjorde just ingen större skillnad.  
13 år blev hon och det blir tomt i flocken utan henne. 
Vi höll oss på varsitt håll igår, jag var en kort tur på fjället med Torstehn och pappan tillbringade eftermiddagen i slalombacken......





Tomt i flocken nu.....

.... utan den lilla excentriska basseten.


Vorstehn-Torstehn hittar flugor....

... att hugga mitt på kalfjället, mitt i vintern!





Naturligtvis fungerade strategin som alltid! 
Nästan halva matsäcken försvann in i glupska hundkäftar och efter den fikarasten fortsatte turen längs pilgrimsleden, i skoterspåret även denna dag eftersom skidspåret inte var uppkört!
Några minusgrader, snöbyar omväxlande med sol och den ganska hårda vinden i ryggen.....kunde inte vara bättre!



Nu börjar emellertid de senaste dagarnas 3-milaturer märkas i hundtassarna och efter en hisnande start i glashala spår gick tempot ner högst märkbart efter ett par kilometer, för att sedan nästan helt avstanna någon mil från stugan. Framför allt Hirvin ställer sig högst tveksam till värdet av att dra på tung människa längs långa spår dag efter dag.....

Eftersom döfågeln tog slut igår passade vi på att gästa Trapper Saloon för varsin....



Just det!! RENSKAVSPIZZA!!!

Senare på kvällen gjorde doppet i den varma baljan underverk för våra stela muskler, mycket bättre än så här blir det inte!




Fruktsallad!

Blir man väldigt mätt på om det är tillräckligt mycket!!!

:)


+6 och lite duggregn....

... men vi bestämde ändå att vi skulle ta en liten kort tur efter gårdagens 3-mil, bara för att rasta av hundarna....



Uppe på fjället var det underbart, så först 2,7 mil senare var vi tillbaka i stugan igen och kunde värma på både balja och resterna efter gårdagens döfågel!
Torstehn drar som en iller både 87kg husse ( du ser väl hur mycket han jobbar med stakningen!!) och extremt lat jämthund, det är som om han inte kan få nog av fysisk ansträngning efter sin långa rehabilitering!
Även Pigge visar riktigt fina takter och gör skäl för maten, team flickorna går under smeknamnet Racer-brudarna iår!

Till helgen har man lovat minusgrader och sol........    :)

Riktigt taggade......

.... för en fjälltur!!


Pilgrimsleden, 3 mil....

.... sånär som på 700 m enl. GPS:n!

Blåsigt på fjället, men vi hade vinden i ryggen så det var ingen nackdel idag.
Dramatiska färger, med tunga, grå moln som låg och tryckte strax över fjälltopparna, då och då genombrutna av vita solfläckar som snabbt for fram över kalfjället.... Fantastiskt vackert!

Vi hade väl önskat ett par minusgrader. Föret var halvtrögt, speciellt där snödrevet lagt sig till ro i spåret, men annars var det kalas!
Då skidspåret inte blivit uppkört tog vi skoterleden större delen av turen, och det verkade som de flesta lyssnat för mycket på fjällvädret eftersom både skotrar och skidåkare lyste med sin frånvaro under större delen av dagen!

UNDERBART!!! 





Hundarna gillar även en springfika!


!!!

Nu är vi tillbaka i stugan igen!
Hundarna ligger behagligt utslagna i soffor, fåtöjer och burar!
Vi har precis klivit upp ur badtunnan och ser nu fram emot att få sätta gaffeln i Döfågeln som sprider förföriska dofter från ugnen!

Lite bilder från stugan!

Det blev bara en kortis idag; väl uppe på fjället fick Frida nån sträckning eller kramp i höger framben, så vi fick hastigt vända om hemåt igen. Efter ett par km märktes dock ingen hälta längre, så vi hoppas att det var något extremt kortvarigt!

Tänkte glädja dig med några bilder från våra trogna stugor, som nu ligger inbäddade i ett tjockt snötäcke!




Två bilar underlättar när vi åker pilgrimsspåret imorgon eller på torsdag!


Mycket gräva innan vi kom ner till vattnet!


Värmen har stått på så stugan var varm och go när vi kom upp!


Lillstugan väntar.....!!!!


Seldonen upphängda...


Från förstukvisten!

Nu brinner det i baljan, vi hoppas temperaturen går upp till 40gr innan midnatt!

Lofsdalen!

Nu är vi i Lofsdalen!
Molnigt, ett par minusgrader och det blåser rätt kraftigt.
Badbaljan är just fylld, vattnet fortfarande kallt och vi tar nog en liten skogssväng som uppvärmning för hundar och oss!

Vårkvitter!

Mmmmm, idag hördes det första, trevande försöket till vårkvitter ifrån någon ringrostig sångare i granriset uppe vid källan. Fantastiskt! Solen lyste också riktigt starkt, skidorna fick vara hemma, eftersom hundarna dragit på sig nån snuva och den har inte riktigt givit vika ännu..... bäst att ta det försiktigt, så vi inte står utan dragkrafter om två veckor!

Har nu börjat ge hundarna nyponmjöl igen, och häromdagen följde Raggan med på promenad, för första gången på länge utan Rimadyl (painkillers)!
Hon blev lite efter i ruset, men hon var med!!





Idag tog jag svängen till stora vändplan, jag var ju tvungen att kolla in ditt andra hem, så ingen annan mutat in myren!









Det är inga som helst problem att ha hundarna lösa fortfarande. Snön är bottenlös och porös som socker, finns ingen möjlighet för dem att störa det vilda; så fort de kommer utanför plogvallarna försvinner bärigheten och bara yttersta nostippen sticker upp ovanför snön! Vi njuter de sista dagarna utan skare, sedan blir det strikta skidturer iklädda dragselarna!
Kolla in snövallarna!!



Biljetten är bokad!!!

Vi landar i Brisbane den 19:e augusti!


RSS 2.0