Sent kväll igår....

donade med fåren större delen av natten, kallt och vi har ju lilla tunnpälsade Trull som är i behov av extra värme under lamporna, något som stök-getterna inte riktigt har förstått.
Jag ska snart trotsa snödrivorna och försöka ta mig till Färila med bussen för en hö-hämtning. Släpvagnen är inte att tänka på just nu, så vi hoppas att balen går in i bussen, och att jag sedan på något vis kan få ut den också!!
Det löser sig!
Såg älgko med två kalvar under promenaden idag, det är lätt att få syn på dem nu när det är så vitt av snö!

- 12 på dan, -17 på kvällen...!!

Då har det nog snöat klart för denna gång, dryga 30 cm har vi fått!
Pulsa, pulsa.....



Alltid samma startposition inför ruset!!







Hirvin fick inte rusa med, men han distansskällde på 6 älgar som vi såg försvinna upp i skogsbranten bortom hygget.
Alltför små i kameralinsen för att över huvudtaget synas, men det var kul att se dem, tyckte både jag och hundarna!

Fortsatt snö(O)väder!!

Och jag är helt insnöad! Och inblåst!
På obestämd tid, men troligen fram till måndag, då min prins och räddare i nöden (!!!) förhoppningsvis kommer hem från Gävle, startar traktorn, slungar en massa snö kors och tvärs och sedan rentav friskar upp skogsspåren igen. Idag tog det en timme att pulsa t.o.r. lilla vändplan, mycket konditionsuppbyggligt men.......
Någon kamera var inte att tänka på att plocka med sig, men jag tänker att du kan vyn, det såg exakt ut som igår!!  Kanske lite mer snö att pulsa i då!
Trivs dock rätt bra här i min vita, mjuka avskildhet, jag har ju alla vovvarna och hann bunkra upp med en massa frukt igårkväll. Gott om mat i frysarna och högar med vedpinnar staplade bredvid kamin och vedspis..!!
Det är inte så kallt heller, uppskattningsvis runt -7 -8 nånstans......

Idag snö(o)väder!!

Japp, så var det dags igen!
Lite spännande att köra ut bilen ur garaget för kvällsturen in till Ljusdal och jägarexamen med onsdagsgruppen, men tack vare 4WD tog jag mig både dit och hem igen! Snöröjningen får anstå tills pappan kommer hem på måndag; har aldrig kört "nya" traktorn och med tanke på hur många gånger den tjuvstannat tänkte jag inte börja övningsköra i skarpt läge när jag är ensam hemma! Skulle bara vara toppen att blockera vägen med traktorn och helt omöjliggöra bilåkat!
Men innan kvällspasset på studiefrämjandet blev den en sväng med storhundarna!
Våra fina skid- och promenadspår till vändplanerna är ett minne blott, nu ligger de dolda i dryga 2 dm tjockpulsad nysnö.....


Tisdag!!

Idag blev det promenader istället för skidåka, intervallträning heter det tror jag!!
Lyckades få ruset på bild!





Andra svängen fick jag med mig båda gamlingarna. Raggan gick t.o.m. med oss båda svängarna!
Illika har hämtat sig nästan helt från sin yrsel nu..! Vi får se hur länge det varar!


Åter i selen!

Mindre än ett år efter operationen, nu drar jag åter utan problem både lat jämthund och dito tvåbening!
Vi ses på Vindelälvsdraget v. 11, följ oss på Lucky Loosers hemsida!
http://web.vorstehman.se/Web/Luckyloosers/


Måndag!!

Halvtid härligt, nu är Pappan hemma igen om en vecka!

Jag har varit och kollat upp Raggans öron, det ser mycket bättre ut, så vi fortsätter pillra ett tag till, så får vi se hur det går. Hon är som Houdini; omöjlig att stänga in i buren. Jag försöker men varje gång jag kommer hem igen har hon tagit sig ut, jag vet inte ens hur hon öppnar låsen, för ingenting är sönder...... Skumt!

Jag tog de fyra stora till vändplan idag också. Första kilometern drog Hirre och Torstehn mig, resterande sträcka till vändplan drog Torstehn både mig och en motsträvig Hirvin! Hem fick Frida lösa av för fridens skull!

Hade bara liiiite för mycket kläder på mig idag, spännande med 2cm sikt i nedförsluten!!



Jägarexamen på kvällen, toppjakt på orre. Ingen svårighet att få igång pratet i den gruppen inte!!
Jättekul!

Å ida....

... blev det en liten tur längs dellenbanan med Flickorna i sällskap med Anders och Sara!
Kamratcirkeln lever!!

Hämtade hem Trassel också, Lotta verkade rätt nöjd över att få stanna kvar ett tag till och leva studentliv!

2 nätters sömn

gör underverk för initiativförmågan och närminnet!
De två gamla hundarna har sovit gott de senaste nätterna och så även jag!
Följdaktligen tog jag mig äntligen ut i vintern igen med de fyra dragkrafterna i sällskap!



Jag kom ihåg läxan från det senaste försöket och nöjde mig med två i taget, Vorstehn-Torstehn-Bärsärk som förste dragare i slakmotan upp mot vändplan och Faster Frida som mer softat sällskap till den konstant fastkrokade latmasken Hirvin på hemvägen!





Känns skönt att alla har fått sitt idag, nu snusas det gott från alla håll och kanter här hemma!

Lotta fick citykopplet och matsäcken med sig och kördes över till Madde idag för lite kvalitetstid som ensamhund. Eller hon får väl stå ut med att umgås lite med Trassel under veckan gissar jag, men dom har iallafall varsin reservmatte att terrorisera! Blir väl dagliga rapporter på fb!   

Äntligen!!!

Denna dag har bjudit på en nylagad tand!
Eller rättare sagt en ersatt fyllning som tuggades bort med knäckebröd i början av veckan. Otroligt skönt, min svärmor brukade säga att det inte fanns något värre än att ha trasiga tänder. Det får en att känna sig fattig och jag kan bara instämma i det!
Så nu går jag omkring och känner mig rik igen, med nyfixat garnityr!
Drabbades också ett fantomkliande av gigantiska mått. Det kliade helt hysteriskt i min bedövade läpp, och när jag försökte klia upphörde all känsel c:a 1cm från "kli-stället". Alltså helt ogörligt att klia!!!! Blev smått desperat ett tag.....

Eftermiddagen bjöd på en guidad tur till Tallåsen som "smakråd" åt Joel som skulle införskaffa taklampa till badrummet. Letar lite fönsterbelysning åt oss också, men efter tandläkarbesöket kändes det som guldkortet gjort sin insats för dagen, alltså ingen ytterligare shopping i möbelbutiken.
Hemkommen igen åkte pannlampan på och storhundarna fick sin försenade tur till vändplan. 

Sedan har jag också ÄNTLIGEN fått veta hur mycket dun som ryms i en kudde!
Och hur fantastiskt fluffigt det blir när man ska försöka packa ner det i en säck sedan det en gång fått smak på friheten......








Mmmmmmm.....!!     :)

Datorvård och senilhundssupport....

eller var det kanske tvärtom???
Språkrör idag mellan den svenska supporten och den i Australien boende datorn. Vi hoppas att detta nu leder till att problemen snart är ur världen!

De två gamla hundarna håller mig, om inte allert, så ändå konstant sysselsatt. Dag som natt...
Raggan, vars problemöron vi nu behandlar med inte mindre än 5 (!!!) olika medikamenter, är inte alls på topp, vill inte sova själv, utan känner sig uppenbarligen bättre till mods när hon placerat sig centralt mitt i min säng. Frida håller henne lojalt sällskap och Illika upptäcker allt som oftast att hon säkert behöver ut och kissa eller äta eller dricka eller......
Stendöv som hon är lönar det sig föga att ropa åt henne och då skallgivningen inte på något sätt påverkats negativt av åren hon har på nacken får man bara vackert kliva upp och försöka tillgodose aktuell nyck.

Jag känner mig som om jag har huvudet inlindad i ett yllefodral, och när jag skulle lämna iväg Trassel på "helg-kollo" till Pauline, stod det totalt still och jag gick in i fel portuppgång och ställde mig att bulta på fel dörr. Som väl var fanns ingen hemma där och ett telefonsamtal till Paulines "sambo" Madde ledde mig på rätt spår.
Lotta, som var med, fick till sin besvikelse följa med mig hem igen, men Madde tar henne lördag-söndag så får hon också lite city-semester!

Stilstudie av Trassel!

Haha. idag försökte jag fånga din lilla sudd på bild...... det gick sådär!
Hon är lite extra sprallig nu, när hon är kall om magen!
Men håll till godo!

 
 

 

 

 



Vilodag

för draghundarna blev det idag. Istället fick jag besöka veterinären med Raggan för ett försök att få bukt med hennes öronproblem, hon har varit märkbart besvärad igårkväll och inatt. Kom hem med piller x 2 och örondroppar och en tid för återbesök på måndag.
En promenad med Torstehn och småttingarna till lilla vändplan, omkr. -6 härligt väder!! Trassel är nu iklädd tröja både ute och inne, ett måste i det nedrakade tillstånd hon befinner sig i. Kanske illa vald årstid för sommarklippningen, men jag hade inget val; det idoga snölekandet hade tovat ihop pälsen till bedrövelse och helt omöjlig att borsta ut. Bild kommer imorgon, om jag törs!! 
Lotta fick sig också en liten putsning med saxen idag, nu ser båda lite mer välvårdade ut!
Dock, som vanligt lite svåra att identifiera som pudlar!

Jägarexamen med gymnasiegruppen på kvällen, gott hembakt fika och mycket skrattande avslutade denna dag på ett trivsamt sätt! 

Måndag igen!

Ja, och här kör vi på i vardagsrutinerna!
Skidåka på dellenbanan, promenad med pudlarna, sushi på favvo-stället och jägarexamen på kvällen! Vem har sagt att det är trist med vardag???!!!   :)
Mildväder idag också, -3 och lite snö från ovan gjorde föret något långsammare, så vi nöjde oss med 10km idag i makligt högfjällstempo. Sista lediga dagen för pappan innan vinterns sista 2-veckorspass, så den närmsta tiden blir det nog till att åka skogsvägarna om dagarna istället för mig, så alla stora kan springa med.

Kamratcirkel!



Idag var det andra dagen av milt väder, -3gr och vi for naturligtvis längs dellenbanan från Gryttjen till Delsbo! Vi hade dubbla dragkrafter alla tre, och Pigge drog riktigt bra med intressanta, okasterade pojkar framför sig i spåret! Detta bådar gott inför vecka 11....
Henric fick tyvärr avstå deltagande då han drabbats av lite magsjuka som föranledde honom att hålla sig inom armlängds avstånd från toan. Han lyckades som väl var få ur sig allt innan hans tåg skulle avgå 16.10 från Ljusdal till Arlanda, annars hade det nog blivit en smula svettigt att släpa valp och Helga Hojt med sig in på tågfaciliteterna!

Annars ganska trött idag efter hackig nattsömn, telefonen ringde mitt i natten och jag for upp och trodde naturligtvis det var bråttomsamtal från Australien.....  Det var det ju inte, men vi blev ju sittandes vid MSN en bra stund och därefter underhöll Raggan oss med envis skönsång, understödd av hela resterande kören inifrån hundrummet i arla morgonstund. Har ingen aning om vad som drog igång dem, möjligen ringde pappans mobil med yl-signalen eller så har hon fått tinnitus på gamla dar.... Basseten är i det närmaste heldöv, men detta oljud väckte även henne, varpå hon blev övertygad om att det var allmän kiss- och frukoststund. SUCK!

No photos today.....

alldeles för hysterisk framfart längs dellenbanan idag, när vi för första gången samlades, vi i kamratcirkeln "träna inför draget", dvs jag, pappan, Anders med Zero och Henrik med Hojten!
Megakul, full fart ut och inte riktigt lika full fart hem igen....
Imorgon provar vi igen, då i EN riktning för högsta möjliga fartupplevelse!

Lucky Loosers, Vindelälvsdraget 2010, here we come!

Lunch på nya favvo-sushi-stället och sedan en liten promenad med pudlarna fick avrunda denna dag!!!

Fortsatt underbart

vinterväder!! Idag till en början lite dimmigt men mitt på dagen blev det återigen strålande sol och blå himmel.
-16 ungefär, 10km längs dellenbanan........

 Haha, den blev så suddig, så större än så här fungerar inte....

Kanonfint att gå nu längs skogsvägarna också när allt är ordentligt upptrampat, pudlarna fick sin skogspromenad också dom i dagsljus idag!

Illika har hämtat sig nästan helt, något lite sned och vinglig är hon fortfarande ( vi släpper inte ut henne utan uppsyn), men vi har bestämt att hon får fortsätta sin leverpastej-kantade pensionärstillvaro ett tag till, så länge hon är glad och yster och äter friskt.....


De kallaste vinterdagarna...

... ger skönhetsupplevelser utöver det mesta!
Idag har vi haft -19 varför vi begränsade oss till 10km längs dellenbanan. Dock kunde vi inte avstå helt, det går bara inte!!

Hemma igen bytte jag fötter och tog med mig småhundarna på en liten tur till vändplan i det sista dagsljuset. Obeskrivligt stämningsfullt, snön som synbarligen lyser av ett eget inneboende laxrosa sken mot en allt mörkare himmel som drar emot dunkelt gråblått...... min lilla kamera lyckas naturligtvis inte fånga detta på ett rättvisande sätt, men.....

 








-16 idag också....

och detta mildväder firade vi med 15km Dellenbaneåka!
Men först for vi förbi klubben på väg till veterinären för ett friskintyg på Torstehn...



Sukta, sukta......!!!

Sedan var det som sagt Dellenbanan, från Delsbo till Grycken som gällde med vår nu utkristalliserade vinnar-team. Första 5-6 km for vi fram som förfrysta oljade blixtar, sedan tog så sakteliga bristen på toppform ( hos hundarna!!) ut sin rätt och resterande sträcka gick i mera maklig högfjällstakt!
Även idag var det fantastiskt vackert ut över Grycken...





Första delen av åkningen hade jag Team Flickorna, sedan efter halva bytte vi!
Framme vi bilen var vi ganska nedisade....!!!

 

Jägarexamen igen på kvällen, och nu sitter vi här och bubblar med magarna fulla av vetelängd istället för middag!

Premiärtur på Dellenbanan!

Åhhh, så underbart!!
Med gristrynet över ansiktet kördes dellenbanan i hisnande tempo! Jag och flickorna efter Björn och pojkarna!
Vilka team!!!!
-16, rena vårvärmen efter de senaste veckornas kyla!!





Vi hade tänkt att börja med 6km, men det blev det dubbla innan vi kom oss för med att vända....

Bara -16 idag

Mildväder....
Dagen började dystert idag. Illika morgonskall lät inte lika uppfordrande som vanligt och när jag gick upp för att släppa ut henne, upptäckte jag att hon drabbats av antingen en propp eller en blödning i hjärnan. Hon har svårt med balansen och vi har fått hjälpa henne ut idag..... Äter dock som vanligt och verkar inte påverkad i humöret. Gamla Stickan fick ju något liknande, det rätade upp sig på ett par dagar och han fick ju ytterligare ett år av angenämt pensionärsliv, så vi avvaktar lite innan vi bestämmer något......

Vi kom oss iallafall ut med skidor med de fyra stora, fördelningen ser du på bilden! Pappan premiärkörde med Torstehn och Hirvin idag, Pigge och Frida drog mig bra tillsammans, med en formtopp då några orrar i vanlig ordning bjöd på lite överaskningsmotivation ur snön någon meter framför hundarnas tassar.



På kvällen drog jägarexamen igång igen, och dagen till ära hade fikaansvarig elev med sig STOR prinsess-typ-tårta med hallon i nedersta gräddlagret.
GOTT!!

Den försenade julklappen!

Mildvädret låter vänta på sig, men mitt nya "gristryne" gjorde det ändå möjligt att ta en dubbelsväng idag, lilla vändplan x 2 med alla vovvar! Utom Raggan, som har slutat följa med på promenaderna.....
Idag hann jag fånga de tre stora på ruset!



OCH glömde igår, vi var till Malin Blom i Järvsö och hämtade min present till Pappan!
6 st URSNYGGA, härligt stora temuggar, rymmer en halv kanna och dom är helt outstanding att dricka ur!!!!
Jag dissar t.o.m. min egna solrosmugg......

 

Värmeväxlare!!!

Idag - ett genombrott!
Har inhandlat mig 1 st värmeväxlare, en halvmask som man sätter för näsa och mun och vips!!!! jag kan vara ute, trots bistra -25 idag! Premiärtur till lilla vänplan med småhundarna gick excellent!









På kvällen var det dags att fira nyår med Ulf, Marga, Joel, Nigarn Jens och Birgit.



Knytis, vi hade med oss fisk, förrätt fixade Marga och Birgit hade en megastor tiramisu (heter det så??) vansinnigt god!! Grejade 12-slaget men nu är man såååååå trött och däst av all god mat.....!!

Fortsatt kallt....

mellan -22 och -25 idag!
Lerklumpen färdigringlad, blev ytterligare en lite större skål och två "äggkoppar" eller nåt....
Hirvin kom tillbaka rätt snabbt igår kväll; satt lite ynklig på verandan och verkade ha omvärderat sitt äventyr i kylan. Slank tacksamt in när vi öppnade!
Sitter just och avnjuter ett par färska muslifrallor med brieost till en god kopp te och ser fram emot det relativa mildväder som utlovats till helgen........

Nu väntar vi bara på...

...att Hirvin ska upptäcka att det är KALLT ute ( -27 ) och återvända hem efter sin av oss oplanerade lilla kvällsutflykt.
Han passade på att smita ut när Pigge oombedd efter en rekordsnabb kissrunda öppnade dörren utifrån och kom in från kylan. Vi har ju inte riktigt lärt oss att hon kan göra på det sättet, därför lyckades han i sitt uppsåt. Får försöka ersätta även det utomhusvarande dörrhandtaget till en vridknopp....

Annars har dagen inneburit en resa till Tallåsen varifrån vi återvände med en fin matta till hundhuset och tre ännu finare ryggkuddar till TV-rummet. Stort mysfaktorlyft får jag säga med dessa i kombination med den tjocka mattan vi hittade i förrgår!  Raggan är överförtjust!



Brrrrrrr


Gryning

och det är is på insidan av fönstren i köket......

minus massor

idag också, en kortis till lilla vändplan med ena gänget blev det trots allt.
Nytt hö till fåren och vi körde fast både bil och släpkärra ute i fårhagen! Bilen fick vi loss efter en stund, men släpkärran är fortfarande kvar i djupsnön ute på fältet. Varken traktorn eller illern hade lust att starta i kylan så det blir nya försök till bärgning imorgon när det är ljust!
På kvällskvisten monterades ytterligare en värmelampa upp i fårhuset, det är bitande kallt nu och det kändes som det skulle vara uppskattat....

-27

Alltså din favorittemperatur för toppjakt!
Under dagen har det dock inte varit kallare än -21, men för oss förståndiga fossiler var detta tillräckligt för att stoppa långt framskridna planer på Dellenåka och istället förpassa oss ner till favvo-lunchstället i Ljusdal för lite sushi!
Därefter ett besök i Hudik och inhandlande av ny tjock matta till TV-rummet, tänkte försöka isolera utrymmet lite, vinterbona så man slipper frysa fast framför TV:n om man skulle drista sig till att börja titta på nåt....

Det Sibiriska klimatet ska enl. uppgift fortsätta veckan ut, så hundgänget lär väl klättra på väggarna här tillsammans med oss framåt helgen...!!


Lugn dag idag...

... med start kl 7.00 då en nyklippt basset bestämt att det var morgon!
Slängde mig omedelbart över min lerklump och det var så mysigt att sitta i skenet av ljusstakar och julgransljus och ringla...... tredje skålen klar!

-6gr och egentligen idealiskt för skidor, men jag väntade in Pappan som kom hem från Gävle på eftermiddagen och sedan fick vi lite fikasällskap av Johansson/Bohman så det blev en promenad med pannlampa efter det istället, varför du slipper bilder idag!
Ikväll blir tidig sussning, måste styra om de här befängda vanorna att vara uppe till halv tre på nätterna..... :)

Hahahahahaha....

Roligaste dagen på länge!!
Efter att ha tagit småhundarna och Torstehn på en promenad, selade jag på de 4 stora, tog skidor och draglinor och tog en tur till stora vändplan!
Konstaterade snabbt att 4 draghundar var ungefär minst 2,5 för många, åtminstone kombinerat med mina färdigheter på skidor!! Tur att snön är mjuk och mycket!!
Såååå kul! Insåg alltså snabbt att jag inte vågade köra fler än två i taget, varför Vorstehn-Torstehn och Hirvin fick gå dubbelspann medan tjejerna agerade kaniner, en uppgift de klarade med den äran! Lite färska rävspår gjorde sitt till och de första kilometrarna avverkades i ett hysteriskt tempo. Lyckades ta en bild i en av uppförsbackarna....



(Ja, jag vet att den är suddig, men vad hade du väntat dig???!!)

Några orrar hade vi idag också bredvid och bakom oss, men det bästa hände ändå på hemvägen. Hade då, av säkerhetsskäl, bytt Thorstehn mot Frida eftersom det var nerför och när vi närmade oss "orr-stället" spetsade Hirvin plötsligt öronen, tittade ner och började ta sats till ett rävskutt i farten. En orrtupp lättar mellan tassarna på honom, han lyckas få en stjärtfjäder mellan tänderna, orren flaxar förskräckt iväg rakt fram längs vägen och så gör även både Frida och Hirvin (med fjädern fortfarade i mungipan....!!!) Vilken fart!! Att jag inte stöp kan bara förklaras med ren och skär självbevarelsedrift!

Hemma igen betydligt snabbare än planerat, nu tar jag ett tag med saxen och Illika.
Sedan kanske jag festar på en klump lera ikväll igen, i sällskap av min spännande ljudbok på Pappans nya ljudanläggning!


Ännu en vinterdag!!

Haha, det känns nästan som du kan den här vyn nu, men en daglig rapport är en daglig rapport, så.....   (:



-12 och härligt promenadväder, tog inte skidorna idag, eftersom pappan fick åka till Gävle morse och det är vanskligt att köra alla hundarna på en gång!
Vägarna är fint uppkörda annars med Illern, både för skidor och kängor.

Idag sökte sig några solstrålar in mellan träden i skogen, sagolikt vackert men svårt att fånga på bild med min lilla kamera. Gjorde dock ett försök, du får multiplicera med hundra ungefär



Efter att ha burit in 5 ton ved till kamin och pannrum (man har varslat om kraftig temperaturdip så det kändes bra att boa lite!!!) fortsatte jag vinterfrisering av basset = bort med en massa överflödig, snösamlande päls. Hon tycker inte om det, så jag tar lite i taget så nu ser hon kollosalt lustig ut! Jag vet, du tycker jag ska ta en bild, men jag vågar inte, du får ge dig till tåls....(:

Klar med ved och djur belönade jag mig med ljudbok och lerklump!! En skål färdig och en på G!



Samma form som tidigare, men en storlek mindre, tänkte göra fyra stycken!

Skidåka!

Härligt väder, ytterligare snö har kommit, och vi har faktiskt inte haft en enda dag med töväder sedan första snön föll! Föret idag var kanon och jag provade att köra Pigge och Torstehn tillsammans, vilket gick sådär..... Pigge är lite ovillig att hålla Torstehns tempo. Dock kom de översnöade orrarna till min hjälp även denna dag, finns ingenting bättre än ett dussin motivationsploppar ur dikeskanten när hundarna sprungit av sig den första entusiasmen.....!!



På hemvägen tvärnitade båda hundarna, för de tomma legorna trodde vi, ända tills en eftersläntrare lättade en halv meter framför Torstehns nos. Den hade 10 cm mellan sig och ett par högljutt ihopslagna käftar, varpå farten hölls föredömligt hög resterande kilmometrarna hem!

På eftermiddagen kunde denna helt otippade ensemble skådas, Vorstehn-Torstehn hade vågat sig upp i sängen bredvid Lotta, och hon hade på något sätt funnit sig i det!!
Vad säger du om det???



2010 verkar bli överraskningarnas år!

RSS 2.0